1.000 dage efter britisk 'nej' til EU: Nu vil May udskyde brexit

Den britiske premierminister vil nu formelt bede EU-landene om en udsættelse af brexit til den 30. juni.

I dag er det præcis 1.000 dage siden, at et flertal af de britiske vælgere stemte for at forlade EU.

Efter planen skal Storbritannien forlade samarbejdet på næste fredag, den 29. marts, men nu meddeler den britiske premierminister, Theresa May, at hun har bedt EU om en udskydelse af udtrædelsesdatoen til 30. juni i år.

- Jeg er som premierminister ikke klar til at forsinke brexit længere end til 30. juni, siger hun under en tale i det britiske Underhus.

Hun har tidligere i dag sendt et brev til EU-præsident Donald Tusk, hvor hun formelt har bedt om en udskydelse af artikel 50, der sætter rammerne for briternes EU-farvel.

Premierministeren understreger, at en længere udskydelse end den 30. juni vil kræve, at der også bliver afholdt europaparlamentsvalg i Storbritannien i maj. Det nye parlament træder nemlig i kraft den 1. juli, og hvis briterne ikke har forladt EU inden da, skal de rent lovmæssigt også have valgt politikere til det.

- Jeg mener ikke, at det er i nogens interesse, siger Theresa May.

Hun vil samtidig forsøge at få afholdt en tredje afstemning i Underhuset om den skilsmisseaftale med EU, som to gange tidligere er blevet afvist af de britiske parlamentarikere.

Hvis den bliver vedtaget, vil en brexit-udskydelse ifølge premierministeren give parlamentet ekstra tid til at folde aftalen ud og få den ratificeret.

- Hvis ikke, må Underhuset tage stilling til, hvordan man skal komme videre herfra, siger premierministeren.

Den britiske premierminister, Theresa May, ønsker ikke at udskyde brexit i lang tid. (Foto: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HAN © Scanpix)

Ikke flere brexit-forhandlinger

En udsættelse af brexit vil kræve, at stats- og regeringscheferne fra de resterende 27 medlemslande enstemmigt bakker op om det.

Men i går lød meldingen fra både Frankrig og Tyskland, at det kun giver mening at forlænge brexit, hvis de britiske politikere kan fremlægge en alternativ plan, som der er politisk opbakning til i Underhuset.

Den nuværende skilsmisseplan, som Theresa May sidste år forhandlede på plads med EU, er blevet afvist to gange af det britiske parlament.

Tidligere på ugen lød meldingen fra parlamentsformand John Bercow, at den ikke kan komme til afstemning igen uden "væsentlige" forhandringer. Og fra EU's side er meldingen, at aftalen ikke kan genforhandles.

- Der kommer ikke flere forsikringer eller fortolkninger. Vi kan ikke gå længere, lød det i sidste uge fra EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier.

Muligt topmøde i næste uge

Derudover er spørgsmålet, om EU-landene vil gå med til en kort udsættelse af brexit. I sidste uge lød meldingen fra EU-præsident Donald Tusk, at de andre EU-lande skulle være åbne for at forlænge udtrædelsesdatoen i lang tid, hvis briterne ønskede det.

- Hvis Storbritannien finder det nødvendigt at gentænke sin brexit-strategi og skabe konsensus omkring den, vil jeg under mine samtaler forud for topmødet appellere til de 27 EU-lande om at være åbne for en lang forlængelse, skrev han i et tweet.

Planen har hidtil været, at stats- og regeringscheferne skulle tage stilling til en eventuel brexit-udsættelse på det topmøde, der finder sted i morgen i Bruxelles.

Men tidligere i dag lød det fra formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, at beslutningen sandsynligvis ikke vil blive taget i morgen alligevel.

Til gengæld åbner han for et ekstraordinært EU-topmøde i næste uge.

- Fru May kan ikke finde opbakning til noget som helst, hverken i hendes egen regering eller i parlamentet. Så længe vi ikke ved, hvad Storbritannien kan acceptere, så kan vi ikke nå frem til en afgørelse, sagde han til tysk radio.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk