100.000 russere er ifølge USA enten dræbt eller såret i Ukraine

Rusland og Ukraine har meldt om forskellige tal for døde og sårede, siden krigen brød ud.

En kvinde besøger en kirkegård i byen Krym uden for den ukrainske by Mariupol, 9. november 2022. Krigen i Ukraine brød ud i februar, da Rusland invaderede flere ukrainske byer. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Over 100.000 russiske soldater er enten blevet dræbt eller såret ved fronten i Ukraine.

Det vurderer USA ifølge den amerikanske generalstabschef, Mark A. Milley, skriver BBC. USA vurderer, at Ukraine har lignende tabstal.

Hverken Rusland eller Ukraine har bekræftet tallene. Og der har da også været stor forskel på, hvilke tabstal der er kommet fra krigens parter.

Generelt kan det være svært at stole på tal over dræbte og sårede i krig, siger militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

- De her tal er ren politik. Begge parter ønsker at få deres egne tal til at se lave ud og modstanders tab til at se høje ud. Det giver det største indtryk af succes, siger han.

Rusland og Ukraine estimerer forskellige tal

Både Rusland og Ukraine har siden krigens udbrud lavet estimater over dræbte og sårede på modstanderens side.

Kun to gange har Rusland annonceret russiske tab under invasionen. Seneste tal blev meddelt den 21. september af den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu og lå på 5.937 dræbte russiske soldater.

Det vurderer Anders Puck Nielsen kan være lavt sat.

- Hvis tallet af dræbte og sårede russere forbliver lavt, ser sejren større ud for russerne. På den måde mister de ikke opbakning til krigen.

Begravelse for en falden ukrainsk soldat i Kyiv, den 29. oktober 2022. Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, bliver der dagligt dræbt 100 mennesker alene i det østlige Ukraine, mens mellem 450 og 500 bliver såret. I april oplyste han, at op imod 3000 ukrainske soldater hidtil var døde i krigen. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Samtidig taler russerne de ukrainske tal over dræbte og sårede op.

- Russerne meddeler om høje tabstal på ukrainsk side, så det ser ud, som om de påfører fjenden store tab.

Ukrainerne på deres side, melder også om høje russiske tabstal. Ifølge dem skulle 70.000 russere være faldet på slagmarken og tre gange så mange være såret - altså omtrent 200.000, siger Anders Puck Nielsen.

- Ligesom russerne vil Ukraine også vise, at det går godt for dem i krigen. Derfor estimerer de tallet af faldne russere til at være højt, så de ser mest effektive ud på krigsfronten, siger Anders Puck Nielsen.

Begravelse for en falden ukrainsk soldat (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Endelige tal kommer først, når krigen er slut

Ukraines tal er ikke langt fra de amerikanske. Derfor vurderer Anders Puck Nielsen dem til at være de mest troværdige.

- Faktisk vil jeg mene, at USA's vurdering er estimeret for lavt. Det virker til at være få dræbte og sårede i forhold til, hvor mange steder Ukraine har angrebet.

Han vurderer, at det mest troværdige overblik over dræbte og sårede nok er tættest på de ukrainske tal, ikke mindst på grund af Ukraines fremskridt på slagmarken.

- Ukraine har i den seneste tid angrebet mange hoteller, som russerne har omdannet til russiske kasserne. Efter de angreb har det være let at estimere fald på fjendens side, da mange russiske soldater har opholdt sig på kassernerne.

Der er dog en del usikkerhed omkring tallene.

- Krig er kaos, og når først den er i gang, er det enormt svært at have det fulde overblik over sårede og dræbte. Ofte kan man ikke estimere det præcise antal, før krigen er omme.