100.000 tilskuere, 500 øko-æg og hundedyre hotelværelser: Det britiske bryllup i tal

Meghan Markle følger i en dansk prinsesses fodspor ved morgendagens kæmpeevent.

Den lille by Windsor bliver sat på den anden ende, når prins Harry og Meghan Markle bliver gift i byen lørdag. (REUTERS/Andrew Milligan/Pool) (Foto: Pool)

Når den britiske prins Harry og den amerikanske skuespiller Meghan Markle i morgen efter planen siger ja til hinanden, er der langt fra tale om en lille ceremoni med den nærmeste familie.

Det kongelige bryllup er en begivenhed af enorme proportioner og sender flere tusinde mennesker på overarbejde.

Vi har samlet et overblik over brylluppet i tal.

16. kongelige bryllup i Windsor

Det storslåede kongelige bryllup finder sted i den lille landsby Windsor, som ligger omkring en times kørsel fra det centrale London.

Selv om både prins Harrys storebror, prins William, og prinsernes forældre blev gift i centrum af London, er der ikke tale om et brud på traditionen ved at afholde brylluppet i Windsor.

Windsor har nemlig dannet ramme for kongelige bryllupper i over 150 år. Indtil videre har 15 kongelige bryllupper fundet sted i landsbyen. I morgen bliver det nummer 16.

Prins Harrys far, prins Charles, blev eksempelvis gift med hertuginde Camilla Parker Bowles ved en borgerlig ceremoni på rådhuset i Windsor i 2005.

Det første kongelige bryllup i Windsor fandt sted i 1863 og havde en dansk prinsesse i hovedrollen. I St. Georges Chapel sagde prinsesse Alexandra nemlig ja til den senere kong Edvard d. 7.

Et andet kongeligt bryllup med et dansk islæt fandt sted i 1866, da den danskfødte prins Christian af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg giftede sig med den britiske prinsesse Helena.

600 gæster får plads i kirken

Morgendagens store bryllup mellem 33-årige prins Harry og den 36-årige amerikanske skuespillerinde finder ligeledes sted i St. Georges Chapel ved Windsor Slot.

Slottet er det ældste og største af den britiske kongefamilies slotte, og familien har ligefrem taget navn efter slottet ved at kalde sig House of Windsor.

Slottet blev oprindelig bygget af Wilhelm Erobreren omkring år 1070 og er verdens største og ældste slot, som stadig bruges som residens.

Ved ceremonien i St. Georges Chapel, som er fra det 15. århundrede, får 600 gæster lov til at bevidne det kongelige bryllup, der finder sted klokken 13.00 dansk tid.

Gæstelisten dækker blandt andet over en lang række kongelige familiemedlemmer samt folk med en direkte relation til brudeparret, lyder det fra Sky News.

Parret har undladt at invitere politikere, så blandt andre den britiske premierminister, Theresa May, og Labour-lederen, Jeremy Corbyn, må følge brylluppet hjemme fra sofaen.

Også USA's præsident, Donald Trump, og hans forgænger, Barack Obama, må skyde en hvid pil efter en invitation.

Til gengæld er 2.640 civile ifølge det britiske kongehus inviteret inden for på Windsor Castles grund, hvor de får mulighed for at se brudeparret ankomme til og forlade kirken. De er ikke tilfældigt udvalg.

Gæstelisten består blandt andet af lokale skolebørn, lokale ansatte ved hoffet, personer fra udvalgte velgørenhedsorganisationer samt ofre fra terrorangrebet i Manchester sidste år.

Om aftenen er prins Charles vært for en aftenfest for 200 af de nærmeste familie og venner.

100.000 besøgende, 10.000 parkeringspladser og 500 æg

Den gamle landsby Windsor huser til daglig omkring 30.000 indbyggere. De kan se frem til en invasion af de helt store, når det kongelige bryllup finder sted.

Ifølge BBC forventer man, at mere end 100.000 besøgende vil overvære begivenhederne i Windsor. Området må dog forventes at være vant til at få besøg.

De lokale myndigheder estimerer, at man i 2016 havde 1,74 millioner overnatninger i området, hvor særligt Windsor Slot og Legoland Windsor agerer trækplastre.

Efter ceremonien vil brudeparret begive sig ud på en kort karettur. Her vil kongelige ryttere i traditionel uniform og tusinder af flagviftende tilskuere følge kareten på den 3,35 kilometer lange rute, der fører parret på en hårnål-formet rute fra kirken, ned gennem Windsor og tilbage op mod Windsor slottets grund.

Her vil de mange tusinder besøgende tage opstilling for at få et glimt af brudeparret.

Royale fans har allerede taget opstilling for at sikre sig en god plads til morgendagens karetkørsel. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Derudover er 5.000 journalister akkrediteret til begivenhederne i Windsor, lyder det fra Daily Mail.

Det lokale bystyre har oprettet 10.000 parkeringspladser, hvoraf 9.000 af dem kræver forudbestilling til en pris på 250 kroner. Der forventes at være rift om de sidste 1.000 parkeringspladser, når porten åbner klokken 04 lørdag morgen.

Forventningen om 100.000 besøgende betyder, at der skrues op for togdriften til Windsor i morgen med op til fire tog i timen fra London samt flere togvogne.

Ifølge The Telegraph koster et værelse i Windsor i morgen i omegnen af 2.700 kroner på AirBnb, mens de dyreste hotelværelser er sat til svimlende 85.000 kr.

500 økologiske æg og 200 citroner er blandt råvarerne på indkøbslisten til den økologiske citron- og hyldeblomst bryllupskage, som den californiske dessertkok og kogebogsforfatter Claire Ptak er i fuld gang med at tilberede.

Dyr ceremoni, kæmpe sikkerhedsopbud og ukendt kjole

Trods det enorme mediefokus er Meghan Markles valg af kjole endnu en velbevaret hemmelighed.

Ifølge The Telegraph har bookmakere lukket for flere væddemål, efter designfirmaet Ralph & Russo positionerede sig som favorit til værdigheden. Prisen på kjolen er derfor stadig en hemmelighed.

Ifølge den britiske avis valgte Meghan Markle en kjole fra netop Ralph & Russo til den nette sum af 477.000 kroner, da parret skulle fotograferes efter annonceringen af deres forlovelse.

CNN estimerer, at selve brylluppet kommer til at koste i omegnen af 8,5 millioner kroner. Hertil kommer dog enorme udgifter til sikkerhedsopbuddet. Ifølge New York Times kostede prins Williams bryllup med hertuginde Kate Middleton over 200 millioner kroner, hvor den klart største udgift var til sikkerheden.

Prins William og hertuginde Kate Middletons store dag i 2011 kostede et ukendt millionbeløb på grund af et stort sikkerhedsudbud. Regningen for lørdagens bryllup kan blive endnu større. (Foto: Dimitar Dilkoff © Scanpix)

Ifølge den amerikanske avis lander regningen for selve brylluppet hos det britiske kongehus, mens Meghan Markle selv betaler for sin brudekjole.

Regningen for sikkerhedsudbuddet lander til gengæld hos skatteyderne. Den britiske avis The Independent henviser til estimater på en regning på 200-250 millioner kroner i forbindelse med brylluppet.

Prins Harry er kun nummer seks i rækken til den britiske trone, men The Independent forventer, at sikkerhedsforanstaltningerne bliver dyrere ved morgendagens bryllup, end da Prins William blev gift i London i 2011.

Avisen peger på, at Storbritannien er blevet et større terrormål, mens prins Harrys fortid i det britiske militær også kan øge trusselsniveauet.

FacebookTwitter