10.900 terrorangreb i 2017: Antallet falder for tredje år i træk

Udviklingen går den rigtige vej, men terrorangreb kostede alligevel 18.448 mennesker livet sidste år.

18.448 civile mistede livet i terrorangreb i 2017. Et højt tal, men for tredje år i træk et fald på verdensplan. Billedet er fra Mogadishu i Somalia, hvor en bombe i 2017 dræbte mere end 500. (Foto: © FEISAL OMAR, Scanpix)

Tallene er stadig svimlende store, og de menneskelige konsekvenser kan synes næsten uoverskuelige.

I 2017 blev der på verdensplan registreret 10.900 terrorangreb, der krævede i alt 18.448 civile liv. Derudover døde i alt 8075 terrorister i angrebene.

Året før i 2016 var der i alt 13488 angreb, der til lige over 22.400 civile dødsfald.

Det viser tal fra Global Terrorism Database, der bliver samlet af forskningsgruppen START på Maryland University i USA.

Den gode nyhed er, at der for tredje år i træk er sket en nedgang i antallet af terrorangreb, siden udviklingen toppede i 2014 med næsten 17.000 angreb og i alt 45.000 dødsfald.

En udvikling, der i de år i høj grad blev drevet frem af Islamisk Stat, fortæller Erin Miller, der er forskningschef og en af folkene bag opgørelsen ’Global Terrorism in 2017’.

- Stigningen i terrorangreb i 2013 - 2014 var i det store hele et resultat af Islamisk Stats ekspansion i Irak og Syrien, men også grupper med IS-tilknytning, der opererede i andre områder, fx Boko Haram i Nigeria.

- De grupper udvidede ikke bare deres områder og antallet af angreb, men også dødeligheden (for det enkelte angreb, red.). I særdeleshed var der en ekstraordinær stigning i antallet af angreb, der kostede 100 eller flere livet, siger hun.

Varsomme med at fortolke tallene

Mønstret med tre års faldende tal afspejler derfor også den tilbagegang, som IS og de sympatiserende grupper har oplevet i den periode. Men den kan desværre ikke ses som en garanti for, at udviklingen ikke pludselig vender igen.

- En af vores konklusioner er, at det exceptionelt høje niveau af angreb, som de grupper udførte, simpelthen ikke var holdbart i længden.

- Men det faktum, at tallene stadig er høje, betyder også, at vi skal være varsomme med at fortolke dem. Der er stadig en høj koncentration af terrorangreb i de dele af verden, hvor de er aktive, og de har tidligere vist, at de evner at eskalere hurtigt, forklarer forskningschefen.

En irakisk mand flygter med sin datter i det IS-besatte Mosul i Irak. Terrororganisationen står ikke længere bag så mange angreb, men er stadig den mest aktive på verdensplan. (Foto: © GORAN TOMASEVIC, Scanpix)

I 2017 var det dog hverken Islamisk Stat eller en af de allierede grupper, der stod bag det blodigste angreb.

Det fandt sted i Somalias hovedstad, Mogadishu, hvor en lastbil pakket med eksplosiver blev bragt til sprængning. I alt tog den livet af 587 mennesker og sårede yderligere mere end 300.

Eksplosionen er der efterfølgende ikke nogen gruppe, der offcielt har påtaget sig ansvaret for, men mistanken rettede sig mod den islamistiske gruppe al-Shabaab, som længe har ført en krig mod den somaliske regering.

Eksplosionen i Mogadishu, der skulle vise sig at blive det dødeligste terrorangreb i 2017. (Foto: © FEISAL OMAR, Scanpix)

Truslen mod Vesteuropa

I Vesteuropa har der været en stigning på syv procent i antallet af angreb, men færre dødsfald, mens man i USA har oplevet en stigning på 29 procent og også flere dødsfald.

Om de tal bør være kilde til bekymring på disse breddegrader, mener Erin Miller også, at man skal være påpasselig med at konkludere.

- Der er sket en stigning i terrorisme i Vesteuropa og USA i de foregående år, men niveauet er stadig historisk lavt i sammenligning med frekvensen i 1970’erne og 1980’erne.

- Samtidig har der typisk været tale om ikke-dødelige angreb, som så engang imellem er blevet afløst af særligt dødelige angreb.

- I kombination med at gerningsmændene i Vesteuropa og USA ofte er motiveret af ekstremt forskellige ideologier, gør det det svært at udpege klare tendenser og endnu sværere at forudse fremtidige trusler, siger Erin Miller.

I 2017 blev fire procent af alle terrorangreb begået i Vesteuropa (tre procent) og USA (en procent).

Med 23 procent af alle angreb i 2017 er Irak det land, der hårdest plaget af terrorangreb. Afghanistan er næsthårdest ramt med 13 procent.