11-årig konfronterede Breivik

En 11-årig dreng gik den højreradikale massemorder Anders Behring Breivik i møde, da massakren på øen Utøya fandt sted. Det fortæller et øjenvidne.

Øjenvidnet Adrian Pracon så, hvordan en 11-årig bad for sit liv. (© NRK)

Adrian Pracon, der var øjenvidne til episoden, befandt sig på Utøya under massakren. Han blev selv ramt af skud i skulderen, da nordmanden Anders Behring Breivik åbnede ild mod de unge sommerlejr-deltagere.

Mens han skjulte sig for massemorderen blev han mødt af en 11-årig dreng. Drengen fortalte ham, at Breivik havde skudt og dræbt hans far.

For ung til at dø

Gerningsmanden dukkede kort derefter op, og mens Pracon spillede død, så han, hvordan den 11-årige dreng konfronterede Breivik.

- Jeg hørte drenge sige, at gerningsmanden ikke skulle skyde ham, og at han nu havde skudt nok. Drengen sagde til ham, at han havde dræbt hans far, og at drengen selv var for ung til at dø, fortæller øjenvidnet.

Det fik Breivik til at trække sig og skåne den 11-åriges liv.

Undgik selv døden

Pracon overlevede med nød og næppe massakren på Utøya. Han sprang fuldt påklædt i vandet, da han så gerningsmanden nærme sig, og forsøgte at svømme væk fra Utøya. Men det våde tøj, han bar, blev for tungt, og han måtte vende om og svømme tilbage til øens kyst.

På vej tilbage så han terroristen Breivik, der stod på en klippe og skød mod de unge, der forsøgte at svømme i sikkerhed.

- Han råbte, at alle skulle dø, og at det var deres tur til at dø den dag. Man kunne se, når han ramte, for så stod der en rød stråle op af vandet, fortæller øjenvidnet.

Gerningsmanden rettede også sit våben mod Pracon. Men da Pracon bad for sit liv, undlod han at skyde.