11 europæiske lande vil tage imod børn fra Moria-lejren - men ikke Danmark

Natten til onsdag blev den store flygtninge- og migrantlejr stort set udslettet af brande. Tusinder står uden tag over hovedet.

Med Moria-lejrens nedbrænding er tusindvis af mennesker blevet hjemløse. Deriblandt hundredvis af børn. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)

11 europæiske lande vil deles om at tage imod 400 uledsagede børn fra Moria-lejren, efter at den to nætter i træk er blevet raseret af flammer.

Det bekræfter den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde fredag.

Det sidste land er Norge, der var blandt de første til at meddele, at de ville tage imod 50 uledsagede børn.

Tyskland og Frankrig vil hver tage imod 100-150 uledsagede børn. Og den tyske delstat Nordrhein-Westfalen har meldt sig klar til at tage imod 1.000 flygtninge.

Regeringen i Holland siger, at man vil tage imod 100 uledsagede børn og familier med børn fra lejren.

- I denne situation mener regeringen, at ekstraordinære skridt er nødvendige, lyder det fra den hollandske migrationsminister, Ankie Broekers-Knol, i et brev til parlamentet.

Stefan Leifert, der er korrespondent i Bruxelles for den tyske tv-kanal ZDF, skriver på Twitter, at de syv andre europæiske lande er Finland, Luxembourg, Slovenien, Kroatien, Portugal, Belgien og Schweiz.

Blandt de nationer, der ikke vil hjælpe, er Østrig og Danmark.

Danmark vil ikke tage imod

Herhjemme lyder meldingen nemlig, at man ikke vil hente folk ud af Moria-lejren.

- Regeringen er generelt meget skeptiske ved at omfordele asylansøgere mellem EU-landene. Vi frygter, at det bare vil få endnu flere ud på menneskesmuglernes farlige rejser i gummibåde, lyder det fra fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i et skriftligt svar til DR.

I stedet tilbyder man 22,4 millioner kroner i ekstraordinær hjælp til Grækenland efter brandene i Moria-lejren.

Brandene har gjort, at tusindvis af lejrens omkring 13.000 beboere har været nødt til at sove på motorveje og i marker, og at de ikke har adgang til basale fornødenheder. Den græske regering har sendt telte via færger og både til øen, som de hjemløse vil blive indkvarteret i.

  • To dage efter branden i lejren er der stadig folk, der i ny og næ vender tilbage for at lede efter uskadte ejendele. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)
  • Langs motorvejen på øen ligger hundredvis af migranter. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)
  • Den græske regering siger, at man sender telte til de hjemløse flygtninge og migranter. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)
  • Også på parkeringspladser og tankstationer forsøger folk at få en nats søvn. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)
1 / 4

Ifølge Francesco Rocca, der er præsident for Røde Kors Internationale Organisation, er det af allerhøjeste nødvendighed at få evakueret de mange flygtninge og migranter.

- Dette er en europæisk krise, der kræver handling og solidaritet af EU-landene. At beholde folk på øen er ikke en løsning, sagde han torsdag på en virtuel pressekonference i Genève.

Rettelse: Det fremgik oprindeligt, at 10 EU-lande ville tage imod børn fra Moria-lejren. Det er nu rettet til 11 europæiske lande, da Norge ikke var regnet oveni de 10 nye lande, og da Schweiz ikke er medlem af EU.

Facebook
Twitter