13-årig får journalistpris

En 13-årig dreng har vundet Finlands største journalistpris. Han har fundet ud af, at nogle tv-billeder, som skulle være fra en russisk ubådsekspedition, var fup.

En 13-årig finsk dreng har afsløret fup i forbindelse med en russisk ekspedition. Billederne var i virkeligheden fra en film om Titanic. (arkivfoto).

En bare 13-årig dreng har vundet Finlands største journalistpris, "Den store journalistpris", for årets artikel.

Drengen har gravet dybt i sin DVD-samling og fundet ud af, at nogle tv-billeder, som angiveligt skulle være fra en russisk ubådsekspedition, var rent fup.

Waltteri Seretin modtog prisen sammen med tre journalister, som hjalp drengen med at formidle historien i en finsk avis.

Genkendte billeder fra film om Titanic

Den 13-årige Waltteri har aldrig arbejdet med journalistik, men han er stor fan af James Cameron-filmen 'Titanic' fra 1997, skriver den finske avis Hufvudstadsbladet, som Politiken citerer fra.

Waltteri Seretin blev ramt af deja-vu sidste sommer, da han så nogle russiske tv-billeder, der angiveligt viste to ubåde i færd med at plante et flag på bunden af Nordpolen.

De russiske myndigheder jublede over ekspeditionen, og en talsmand udtalte, at det svarede til at plante et flag på månen.

Men Waltteri Seretin følte sig sikker på, at han havde set nogle af tv-billederne før.

Hugget fra Hollywood

Og efter et tjek i dvd-samlingen og flere afspilninger af en ubådssekvens i filmen Titanic var konklusionen klar: Tv havde hugget fra Hollywood.

Skoleeleven sendte en mail til avisen Ilta-Sanomat, hvor tre journalister undersøgte sagen og erklærede sig enige.

De tre journalister fik også journalistprisen, men opmærksomheden ved uddelingen samlede sig naturligt nok om Waltteri Seretin.

Russerne var faktisk på havbunden

Politiken skriver, at russerne faktisk var på bunden af Nordpolen, og at den russiske statslige tv-station, RTR, aldrig påstod, at alle tv-billederne var originalbilleder af flag-plantningen.

Der var sket det, at nyhedsbureauet Reuters købte billederne fra RTR og distribuerede dem internationalt som originalbilleder fra ekspeditionen, altså også klippene fra filmen om Titanic.

Reuters har senere, blandt andet i The Guardian, beklaget at have betegnet Titanic-billederne som originalbilleder.