130 mennesker døde i Paris i 2015: Eneste overlevende gerningsmand idømt livstid

Salah Abdeslam er idømt 30 års fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

En tegning af den eneste overlevende gerningsmand, Salah Abdeslam, fra retssalen. (Foto: Benoit Peyrucq © Ritzau Scanpix)

Et mørkt kapital i Frankrigs historie har fået et punktum.

I dag blev der afsagt dom i den historiske retssag efter de omfattende terrorangreb, der ramte Paris og rystede hele Frankrig den 13. november 2015.

Den eneste overlevende gerningsmand fra angrebet, Salah Abdeslam, er blevet idømt livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Det var, hvad anklagemyndigheden i forvejen havde ønsket.

Her kan du se videobilleder fra Paris’ gader, mens terrorangrebet stod på.

Selvmordsbomber flere steder i Paris

Angrebene fandt sted en lun novemberaften i Paris i 2015 og var et af de blodigste terrorangreb i Frankrigs historie.

Tre bevæbnede terrorister angreb koncertstedet Bataclan med Kalasjnikov-geværer og dræbte så mange mennesker, de kunne, før to af dem udløste deres bombebælter.

Samme aften sprængte en selvmordsbomber sig selv i luften foran nationalarenaen, Stade de France, midt under en fodboldlandskamp mellem Frankrig og Tyskland. Få minutter senere udløste næste terrorist sit bombebælte udenfor stadion.

I videoen herunder kan man høre det første brag, mens Frankrig og Tyskland spiller landskamp.

Vigtigt med et punktum

Flere barer og restauranter i Paris blev samtidig ramt af angreb. 130 mennesker døde i terrorangrebene, og flere end 490 mennesker blev såret.

Selvom det er seks et halvt år siden angrebene i Paris, har det været vigtigt for franskmændene at få en afslutning på sagen. Det fortæller DR's udlandsjournalist, Karin Mørch, der følger Frankrig tæt.

- Retssagen har stor symbolsk betydning, og der har været meget fokus på den. Det har været vigtigt at få sat et juridisk punktum i en meget stor og kompliceret sag, siger Karin Mørch.

- Det kan være svært for de overlevende og for pårørende til de dræbt at komme videre, men det er dog en måde at få sat et punktum på, siger hun.

Udover dommen til gerningsmanden, nu 32-årige Salah Abdeslam, er 17 personer kendt skyldige i terrorrelaterede handlinger som blandt andet at skaffe våben. En er dømt for en mindre anklage om svindel.

Seks er dømt in absentia, hvoraf fem af dem menes at være blevet dræbt i Syrien.

Abdeslam flygtede til Belgien

Det har været en omfattende retssag med en million sagsakter, over 300 advokater og i alt 20 tiltalte. Terrorretssagen har været i gang siden 8. september 2021 i en specialbygget.

Den eneste overlevende gerningsmand, Salah Abdeslam, var tiltalt for at være del af en gruppe på 10 svært bevæbnede jihadister, der angreb Stade de France, spillestedet Bataclan og flere barer og restauranter.

Han detonerede aldrig sit selvmordsbælte, men flygtede derimod til Bruxelles-forstaden, Molenbeek, hvor mange af hans medtiltalte boede.

Abdeslam kan se frem til 30 år bag tremmer uden udsigt til prøveløsladelse. Det er Frankrigs hårdeste straf. Den dom er kun givet fire gange tidligere.