130.000 nysmittede: Hiv-epidemi hærger Østeuropa

250.000 flere kan være smittede uden at vide det i området, siger ekspert.

Hvis hiv ikke behandles, kan den udvikle sig til AIDS. (Foto: Eliseo Fernandez © Scanpix)

Hiv-virussen er ude af kontrol i store dele af Østeuropa og Centralasien.

I 2017 blev 130.000 smittet med hiv i de to områder, og det er et rekordstort antal. Det betyder, at de to områder lige nu oplever den hurtigst voksende hiv-epidemi i verden.

Det fremgår af en ny rapport fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Og selvom tallet i sig selv er alarmerende højt, er det ikke hele sandheden. Herudover er der nemlig et stort mørketal. Det vurderer professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren.

- De her tal bygger på dem, som rent faktisk er blevet diagnosticeret, og derudover har vi mørketallet. Altså dem, der er smittet og er smitsomme over for andre, men endnu ikke selv er diagnosticerede. Det tal er i hvert fald det dobbelte af de 130.000, siger han.

- Det er virkelig ved at eksplodere i Østeuropa.

Med heroinen kom hiv'en

Udbredelsen af hiv er både et nyt og et gammelt problem i Østeuropa og Centralasien, fortæller professoren.

Gammelt fordi rapportens tal taler ind i en tendens.

- Tendensen med nysmittede i Østeuropa har udviklet sig de seneste 15 år, og er blevet ved med at udvikle sig, siger Jens Lundgren.

Men i det store billede er udbredelsen af hiv i området ny sammenlignet med i de vestlige lande, som var plaget af virussen i 1980'erne. Forklaringen er, at mange østeuropæiske og centralasiatiske lande i den periode var forskanset i Sovjetunionen.

- I statistikkerne kan vi kun se få tilfælde i 1995, men så eksplodere det i årene mellem 1998-2000. Grunden til det var, at der udviklede sig en ungdomskultur, hvor man brugte heroin importeret fra Afghanistan. Alle delte nåle med hinanden, så det gik ekstremt hurtigt, fortæller professoren.

Ukraine klarer sig godt

Rusland, Hviderusland og Kasakhstan er blandt de hårdest ramte lande, fortæller Jens Lundgren, som både har rejst og arbejde i landene.

- Hvis du kommer ind på hospitalsafdelinger i Sankt Petersborg, ligner det noget fra 1990’erne i Danmark, fra før vi fik hiv-behandling. Unge mennesker i hobetal, alle utrolig syge.

Elton John deltager i et velgørenhedsarrangement i Kiev, Ukraine i maj. Ukraine har siden 2017 sat stort politisk fokus på hiv-virussen. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Sådan var situationen også i Ukraine for kort tid siden, men fremtiden ser lysere ud i landet.

- Så sent som i december 2017 vedtog Ukraine en meget ambitiøs og gennemarbejdet plan for bekæmpelsen af HIV. Det er det, de skal til - det er det, der virker, siger Jens Lundgren.

Når antallet af nysmittede går den gale vej i andre lande, er det fordi, der mangler politisk fokus på sagen.

For i lande som Rusland, hvor NGO-verdenen og foreningslivet ikke er udviklet og bliver politisk hæmmet, skal udviklingen komme oppefra.

- Og det er ikke lige det, Rusland er mest interesseret i for tiden, siger Jens Lundgren.

I alt blev næsten 160.000 personer i hele Europa diagnosticeret med hiv i 2017.

Facebook
Twitter