1,4 millioner EU-borgere vil droppe burhøns

Buropdræt skal udfases, lyder et EU-borgerforslag, der i dag fremlægges i parlamentet.

Over én million EU-borgere vil have standset buropdræt af alle dyr. Forslaget bliver nu taget op i EU. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

End the Cage Age – eller Stop Buralderen.

Det er navnet på et europæisk borgerforslag, der vil udfase buropdræt af dyr én gang for alle.

Initiativet har fået 1,4 millioner EU-borgere til at sætte en underskrift, og det er nok til, at det i dag blev taget op i Europa-Parlamentet.

Her skulle initiativtagerne prøve at overbevise EU-Kommissionen om, at der skal laves et lovforslag om at droppe burene.

Og i første omgang blev forslaget taget godt imod. Blandt andet var der ros fra EU's landbrugskommissær, polske Janusz Wojciechowski.

- EU-Kommissionen har et stort ønske om at forbedre dyrevelfærd, og jeg går personligt op i det, sagde han under fremlæggelsen.

Dansk opbakning

Forslaget har fået 47.366 danskere til at skrive under, og herhjemme har Dyrenes Beskyttelse stået for at indsamle underskrifter.

Og formålet er vigtigt, fortæller direktør Britta Riis.

- Det er en kerneopgave for dyrenes beskyttelse at få bedre dyrevelfærd både i Danmark og på EU-plan. Og det, at få fjernet burene, vil være et meget, meget stort skridt fremad.

For Dyrenes Beskyttelse er EU-lovgivning et vigtigt element i dansk dyrevelfærd.

- Når man laver EU-love om dyrevelfærd, har det jo også indflydelse på de forhold, som danske dyr bliver holdt under, siger hun.

Og i følge Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet, der sidder i Europa-Parlamentet, er initiativet et godt pejlemærke.

- Vi skal indrette vores landbrug på en anden måde; uden bure, siger han.

I Danmark har vi allerede taget beslutningen om at udfase burhøns i landbruget. Men der kan gøres meget mere, mener Niels Fuglsang.

- 300 millioner dyr i Europa lever i dag i små bure. Det er burhøns. Det er grise, der lever en stor del af deres liv fastspændt. Det er kaniner, der har mindre plads, end hvad der svarer til en A4-side. Det er ikke ordentlig dyrevelfærd.

Han synes, at forslaget fik en flot modtagelse under høringen, og han håber, at det kan føre til ny EU-lovgivning på området.

V: Forslag mangler nuancer

Venstres europaparlamentariker Asger Christensen synes, det er fantastisk, at så mange EU-borgere har kunnet samle sig om forslaget.

Men han efterlyser noget mere nuance. Der er nemlig stor forskel på, hvilke dyr man taler om, siger han.

- Hvis man laver et totalt forbud, så lukker man for hele EU's animalske sektor.

Han er også bange for, at man kan gøre kødproduktion så dyrt inden for EU, at borgerne vil købe importeret kød, der sagtens kan komme fra steder, hvor dyrene er langt dårligere stillet.

- Så kan det være, at der kommer kød ind fra New Zealand eller Brasilien, og så har vi da både skudt dyrevelfærden og klimaet et enormt skud i foden.

Borgerforslag kan gøre EU mere demokratisk

End the Cage Age-initiativet fik i alt 1.397.112 underskrifter, og det kom over minimumskravet for antal underskrifter i 18 EU-lande.

Det er det sjette EU-borgerforslag, der bliver taget op ud af de 76, der er blevet registreret henover de seneste otte år.

Kommissionen har nu tre måneder til at vurdere forslaget og finde ud af, om der skal laves et lovforslag.

Hos Dyrenes Beskyttelse håber de, der kommer lovgivning ud af forslaget. Men uanset hvad, er direktør Britta Riis glad for muligheden for at kunne gå sammen med dyrevelfærdsaktivister over hele EU.

I alt har 170 organisationer deltaget i borgerinitiativet End the Cage Age.

- Det er et rigtig fint værktøj, som EU stiller til rådighed. Vi synes, at det er rigtig fint, at man som borger og interesseorganisation kan spille ind til EU-systemet.

Og selv, hvis initiativet ikke fører direkte til ny lovgivning, har det alligevel været kampen værd, mener EU-parlamentariker Niels Fuglsang.

- Jeg tror at det, at vi får diskuteret dyrevelfærd og sat det på dagsordenen i EU gør, at der vil komme et krav om, at der skal ske noget.

Hvordan laver man et EU-borgerforslag?

 1. 1

  Du skal først finde mindst syv EU-borgere, som bor i syv forskellige EU-lande, der bakker op om din sag.

 2. 2

  Så skal du registrere jeres gruppe på EU-kommissionens hjemmeside, hvor Kommissionen skal godkende initiativet.

 3. 3

  Dernæst skal I skaffe underskrifter fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv forskellige medlemslande. Dem har i 12 måneder til at indsamle.

 4. 4

  Alle jeres underskrifter skal derefter godkendes hos myndighederne i hvert enkelt EU-land.

 5. 5

  Nu er I klar til formelt at indsende borgerforslaget til EU-Kommissionen sammen med alle underskrifterne.

 6. 6

  Når det er gjort, skal I præsentere forslaget i EU-Parlamentet. Og tre måneder senere giver EU-Kommissionen et svar på, hvad de vil stille op med forslaget, og om det skal blive til et nyt EU-lovforslag.

 • Læs mere om, hvordan du gør her.

 • Kilde: EU-Kommissionen

FacebookTwitter