140 danske navne og virksomheder optræder i lækkede dokumenter

Adelige og advokater, rigmænd, firmaer og private danskere er med i 'paradis-papirerne' fra advokatfirmaet på Bermuda.

En hær af journalister med kameraer og diktafoner forsøger at få adgang til advokatfirmaet Appleby, der leverer skattely-løsninger til kunder fra hele verden. Der er 140 danske navne blandt Applebys kunder. (Foto: Hidefumi Nogami/Asahi Shimbun)

Det er ikke danskerne, der fylder mest i lækken ”paradis-papirerne”. Der er langt flere personer og firmaer fra USA og Storbritannien.

Men der er 140 danske navne – på personer og firmaer – blandt kunderne hos advokatfirmaet Appleby i Bermuda.

Personnavnene tæller både nulevende og afdøde danskere der er eller har været kunder hos Appleby.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at have virksomhed i skattely.

Tværtimod kan det sagtens være fuldt ud lovligt - eller konstruktionen kan være i en gråzone, hvor det er nødvendigt med en domstolsafgørelse for at finde ud af, om det er lovligt eller ej.

Problemerne med penge i skattely opstår typisk ved, hvis man ikke oplyser de hjemlige skattemyndigheder om de økonomiske aktiviteter, og dermed ikke svarer den skat, man er forpligtet til.

Fik lukket sin konto efter opkøb

I flere tilfælde er danskerne blevet kunder i forbindelse med, at Appleby har opkøbt andre firmaer og deres kundekreds.

I hvert fald i et tilfælde er den danske kundes konto blevet lukket efter et sådant opkøb.

Den pågældende danskers firma i skattely levede ikke op til Applebys standarder og derfor blev kontoen lukket umiddelbart efter Applebys opkøb af det andet firma.

Den danske kunde er i år afgået ved døden.

Førte penge via Danmark

Der er også danske advokater og advokatfirmaer blandt de danske navne i lækken.

I et tilfælde er et dansk advokatfirma ikke direkte kunde hos Appleby, men det danske advokatfirma har hjulpet en udenlandsk erhvervskunde, der ønskede at flytte store beløb fra Bermuda via danske anpartsselskaber der blev oprettet til lejligheden og videre derfra til moderselskabets hjemland.

I den forbindelse vurderede det danske advokatfirma ifølge papirer fra lækken til ICIJ, at der var 85 procent chance for, at konstruktionen ville blive accepteret som lovlig ved en dansk domstol.

Pengene blev flyttet uden at Skat greb ind og sagen nåede aldrig i retten. Efterfølgende blev anpartsselskaberne i Danmark lukket.

Køber ejendomme i udlandet

Også danske adelige og rigmænd optræder i de lækkede dokumenter, blandt andet i forbindelse med ejendomshandler i udlandet.

Der er en del repræsentanter fra rederibranchen. De optræder i forbindelse med oprettelsen af selskaber der skal administrere forskellige fragtskibe.

Danske pensionskasser og forsikringsselskaber optræder også i lækken. Det sker først og fremmest i forbindelse med investeringer i forskellige investeringsfonde, der ofte har adresse i skattely.

Mandag aften klokken 21.50 bringer DR en dokumentar, ”Dine penge i paradis”, der viser hvordan også statslige midler føres via skattely.

Oplysningerne stammer fra lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og fra offshorefirmaet Asiaciti samt 19 virksomhedsregistre fra forskellige skattely.

Dokumenterne blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og er blevet givet videre til det internationale konsortium for undersøgende journalister ICIJ, hvor DR Dokumentar er medlem.

Se 21 Søndag, søndag 5/11 klokken 21 på DR1

Se DR Dokumentaren ”Dine penge i paradis”, mandag 6/11 klokken 21:55 på DR1