140 tegn har udløst hidsig debat om kvindeslør i Saudi-Arabien

En religiøs lærd saudi-araber skaber drama med et tweet og ved at vise konen frem uden slør

Kvinder i Saudi-Arabien er henvist til bagsædet, for de må ikke køre bil. Ligeledes anser de fleste religiøse det for en pligt, at kvinder tildækker deres ansigt med et slør. (© Scanpix)

Er det et krav for kvinder som en del af islam at bære niqab - altså et slør, der dækker øjnene?

Nej, belærte den religiøst lærde saudiaraber Ahmad Aziz Al Ghamdi i en såkaldt fatwa (en slags religiøst påbud) i sidste uge på det sociale medie Twitter.

Fatwaen kom på baggrund af et spørgsmål fra en saudiarabisk kvinde, der havde kontaktet ham for at få et religiøst råd. Her spurgte hun, om Islam tillod hende at lægge et billede med blottede ansigt på sociale meder.

Synspunktet har ikke ligefrem fået en varm modtagelse blandt ultra-konservative muslimer, der åbenlyst er uenige. Ifølge det lokale medie al-Watan har Al Ghamdi også modtaget flere trusler, efter at have fremsat sit synspunkt.

Hvis sagen ikke allerede her var kontroversiel, så blev den det efterfølgende. Muslimer spurgte Al Ghamdi, om hans egen kone gik med slør.

Kontroversiel deltagelse i populært talkshow

Forrige lørdag besluttede Al Ghamdi sig for at deltage i Saudi-Arabiens mest populære talkshow, der bliver sendt hver uge fra de Forenede Arabiske Emirater. Her er kravene til kvinders påklædning mindre restriktiv.

Al Ghamdi gentog i programmet sit synspunkt om kvinder og retten til ikke at bære niqab. For at understøtte sin pointe deltog også hans kone i programmet - uden slør og med makeup, hvilket også betragtes som en uskik blandt konservative muslimer.

Saudi Arabien er kendt som et meget konservativt islamistisk land, hvor kvinder for eksempel ikke må køre bil, og først fra lokalvalgene næste år får kvinderne mulighed for at stemme. Samtidig er kønsopdeling et krav på skoler, restauranter og hospitaler.

"En farlig ting"

Efterfølgende er Al Ghamdi blevet skudt i skoene, at hans vovede udtalelser er fremsat som en del af ønske om at blive berømt og anerkendt. Noget han pure afviser.

Også Saudi Arabiens stormufti, Sheikh Abdul Al Aziz Al Shaikh, der anses for at være den øverste rådgiver i forbindelse med islamisk praksis, har opfordret Al Ghamdi til at skifte holdning og erklære, at kvinder har en pligt til at dække deres ansigter.

- Nogle brødre har taget skridtet at vise deres koner frem i det offentlige rum. Det er en meget farlig ting, siger stormuftien ifølge en lokal nyhedsside.

Har tidligere skabt debat

På Twitter har Al Ghamdis - i saudi-arabisk henseende - kontroversielle udtalelser, delt brugerne. Nogle brugere ser handlingerne som mangel på respekt for islamiske værdier, mens andre brugere har rost Al Ghamdi for hans mod ved at starte debatten.

Det er langt fra første gang Al Ghamdi skaber debat i det konservative land. Tidligere har han udstedt fatwaer om, at musik ikke er haram (forbudt og syndigt i islam), ligesom han har sagt, at det er lovligt at blande kønnene.

Facebook
Twitter