15-årige må eje våben i Finland

Finnerne troede, at skyderiet på Jokela-skolen sidste år var en enkeltstående begivenhed. Derfor er det stadig lovligt for 15-årige at eje et våben, fortæller Danmarks ambassadør i Finland.

Politiet tager opstilling uden for skolen under skyderiet. (Foto: Jukka Svenström © EPA)

I Finland er det lovligt for unge på helt ned til 15 år at eje et våben. De skal blot have forældrenes tilladelse, og så skal der føres tilsyn med våbenejeren.

Men efter skudepisoden på Jokela-skolen 7. november sidste år opstod der en heftig debat om den finske våbenlovgivning.

Niels K?s Dyrlund er overbevist om, at v?bendebatten vil blusse op igen efter dette skyderi. (Foto: Bjarne Lüthcke © Scanpix)

Danmarks ambassadør i Finland, Niels Kås Dyrlund, fortæller, at finnerne ikke troede, at tragedier som den på Jokela-skolen ville finde sted igen. Derfor blev der ikke strammet synderlig meget op på våbenlovgivningen.

- Politikerne fandt, at der var tale om en enkeltstående begivenhed, fortæller han til DR Update.

Lang tradition for våben

- Besiddelsen af jagtvåben i Finland er noget ganske fundamentalt, dels på grund af landets størrelse og skovenes udbredelse, men også for nødvendigheden af at holde dyrebestanden nede. Så det er et område, man er utrolig forsigtig med at gøre noget ved, siger Niels Kås Dyrlund.

Han er dog ikke i tvivl om, at våbendebatten vil blusse op igen efter skyderiet på en skole i Kauhajoki.

- Efter skyderiet på Jokela-skolen indførte man nogle skærpede kontrolforanstaltninger i forbindelse med våbentilladelser, men der er ingen tvivl om, at den debat vil blive vækket til live igen, specielt de 15-18-åriges våbenbesiddelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk