150.000 liter falsk olivenolie konfiskeret hos kriminelle i Italien

20 personer er blevet anholdt for at ændre farve på olie af dårlig kvalitet til det tyske marked.

Ifølge Europol har den kriminelle gruppe haft en indtjening på cirka otte millioner euro om året. Arkivfoto. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

150.000 liter madolie deklareret som ekstra jomfru olivenolie er blevet beslaglagt i Italien.

Derudover er 20 personer blevet anholdt i forbindelse med sagen, hvor en gruppe kriminelle har farvet solsikkeolie om, så det kunne sælges som dyr olivenolie på det italienske og tyske marked.

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse.

Olien er dog ikke kun endt i Italien og Tyskland. Det siger viceanklager i den italienske by Foggia, Maria Gravina.

- Det har internationale grene. Selvom vi besluttede primært at fokusere på Tyskland, dokumenterede vi ved hjælp af telefonaflytning, at gruppen gennem et systematisk og længerevarende samarbejde med et tysk medlem også sendte olien til Tjekkiet, Holland, Spanien og England, siger hun.

Europol vurderer, at den kriminelle gruppe tjente omkring otte millioner euro om året. Hvert år købte gruppen omkring en million liter solsikkeolie til en pris af en millioner euro - for så at sælge den videre til en pris mellem fem og 10 euro pr. liter.

Uhygiejnisk proces

Efterforskningen af sagen startede, da politiet fik mistanke om, at en gruppe kriminelle i Italien manipulerede med store mængder solsikkeolie.

Ved at tilsætte forskellige stoffer og soyaolie fik de kriminelle olien til at se ud som ekstra jomfru olivenolie, hvorefter den blev placeret hos logistikvirksomheder, der kunne bringe den ind på det tyske marked.

Processen med at farve olien foregik ifølge Europol på en oliemølle under uhygiejniske forhold.

En gruppe af personer stod for at producere og pakke olien, mens mere velhavende medlemmer af gruppen leverede den falske olie til lastbiler hver anden uge.

23.000 liter af den beslaglagte olie blev fundet i fem lastbiler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk