164 meldes dræbt efter uroligheder i Kasakhstan: 'Men vi ved reelt meget lidt om, hvad der virkelig foregår'

I øjeblikket hersker der stor usikkerhed om, hvad der foregår i det uroplagede Kasakhstan.

Den seneste uge har budt på voldsomme uroligheder i Kasakhstan. (Foto: MARIYA GORDEYEVA © Ritzau Scanpix)

164 personer har mistet livet i løbet af den seneste uges uroligheder i Kasakhstan.

Sådan lyder meldingen i hvert fald fra stats-tv i det centralasiatiske land.

Dermed er der tale om en betydelig opjustering i forhold til meldingerne i de seneste dage, der har lydt på, at 44 havde mistet livet i uroen - herunder 16 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne samt 26 personer, som myndighederne i det autoritære land omtaler som "bevæbnede kriminelle".

  • 103 meldes dræbt i landets største by, Almaty. (Foto: ALEXANDER BOGDANOV © Ritzau Scanpix)
  • Her har demonstranter stormet og angrebet flere regeringsbygninger. (Foto: ABDUAZIZ MADYAROV © Ritzau Scanpix)
  • Sundhedsministeriet har tidligere meldt ud, at over 2.200 skulle været såret den seneste uge. (Foto: Alexandr Kuznetsov © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge landets præsidentkontor er næsten 6.000 personer anholdt, hvoraf flere af dem skal være udenlandske statsborgere.

Men reelt ved omverdenen meget lidt om den reelle situation i landet, hvor der blandt andet er lukket ned for internettet i storbyen Almaty, mens der er modstridende meldinger om både dødstallet, og hvem der står bag urolighederne, fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Der er anklagende fingre i mange retninger, siger korrespondenten.

- Tag for eksempel præsidentens første store tale. Her hamrede præsident Tokajev mod de ”20.000 banditter” og terrorister, der havde angrebet storbyen Almaty. Samtidig påpegede han, at der var mange udlændinge iblandt, og at de var kamptrænet i udlandet. Umiddelbart efter bliver chefen for den kasakhiske sikkerhedstjeneste anholdt og anklaget for forræderi, siger hun.

- Når ikke engang myndighederne kan blive enige med sig selv, så ved vi reelt meget lidt om, hvad der virkelig foregår – for slet ikke at tale om, hvad der er foregået i Kasakhstan den seneste uge.

Rygter om både kup og islamistisk revolution cirkulerer på både klassiske og sociale medier, mens tabstallene stiger, lyder det fra Matilde Kimer i denne analyse:

Mareridtsagtige dage

Matilde Kimer peger på, at millioner af kasakhere bor i udlandet, og mange af dem lige nu forsøger at finde ud af, om deres familiemedlemmer er i sikkerhed.

- For tusindvis af mennesker har det været nogle mareridtsagtige dage, hvor man desperat har forsøgt at komme i kontakt med familie i Almaty, der har været afskåret fra internet- og telefonforbindelse i dagevis, fortæller hun.

- Forestil dig, at du på videoer kan se, hvordan den by, dine forældre bor i, er omdannet til en krigszone, og der er bare tavshed i den anden ende af mails, sms’er og opkald.

Demonstranter i kamp med politiet i byen Aktobe i onsdags. (Foto: INTERIOR MINISTRY OF KAZAKHSTAN © Ritzau Scanpix)

Protesterne i landet startede for en uge siden over stigende brændstofpriser, men udviklede sig hurtigt til et opgør med landets styre og den store ulighed i landet.

Demonstrationerne på tværs af landet var uset i landets 30 år lange historie og startede relativt fredeligt. Men efter nogle dage ændrede opstanden karakter. Natten til onsdag begyndte plyndringer og voldsomme gadekampe i landets største by, Almaty, og siden fulgte skudvekslinger på åben gade i storbyen.

Herunder i torsdags foran rådhuset i Almaty:

Her har demonstranter klaget over, at grupper af bevæbnede mænd, som ikke er demonstranter, er gået på gaden.

Det har ført til rygter om, at den voldsomme uro kommer fra voldsparate grupper, der enten støtter den nuværende præsident, Kassym-Djomart Tokajev, eller den engang så magtfulde ekspræsident, Nursultan Nazarbajev.

Rusland sendte tidligere på ugen soldater til Kasakhstan efter en appel fra præsident Tokajev. (Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S © Ritzau Scanpix)

Ifølge præsident Tokajev er der tale om et kupforsøg, og i går kom det frem, at landets tidligere spionchef er blevet anholdt under mistanke om højforræderi.

Præsidenten hævdede tidligere på ugen, at "20.000 banditter" havde angrebet Almaty, og fredag gav han landets sikkerhedsstyrker lov til at skyde uden varsel - en ordre, som USA's udenrigsminister, Antony Blinken, i dag opfordrer præsident Tokajev til at trække tilbage.

Situationen er stabiliseret i alle landets regioner, lyder meldingen i dag fra det kasakhiske præsidentkontor. (Foto: PAVEL MIKHEYEV © Ritzau Scanpix)
FacebookTwitter