20-årig studerende har måske løst mysteriet om forsvundet fly

Det savnede MH370 kan være styrtet ned i det indiske ocean, hævder 20-årig amerikaner. Hans teori får støtte fra ekspert i flysikkerhed.

Rutefly MH370 fra Malaysia Airlines var på vej fra Kuala Lumpur til Beijing, da det pludselig forsvandt. Nu siger en ny teori, at det måske var sprækker i skroget, der fik flyet til at styrte ned. (© AP)

Hele verden spørger i disse dage sig selv, hvad der egentlig skete med et malaysisk rutefly og dets 239 passagerer.

Malaysia Airlines-flyet MH370 har været savnet siden fredag, og det er fortsat et mysterium, hvor flyet er blevet af.

Men nu er en 20-årig amerikansk studerende kommet med et bud, der lyder så realistisk, at selv en tidligere topchef fra USAs flysikkerhedsvæsen er med på tanken.

Teori: Lufttomt fly kan have fløjet videre i timevis

Andrew Aude er ved at uddanne sig til dataingeniør på Stanford Universitetet i USA, og ligesom de fleste andre har han undret sig over det malaysiske flys forsvinden.

Da Andrew Aude faldt over en rapport om sprækker i flere Boeing 777-fly fra de føderale luftfartsmyndigheder i USA fra august i fjor, begyndte han at forme sin egen teori, som han postede på sin Tumblr-profil i mandags.

Kort fortalt går Audes teori ud på, at sprækker i flyets krop har fået flyet til at åbne sig ved antennefæstningen. Dette har tømt kabinen for luft, men ikke ødelagt flyet helt.

Uden lufttryk er både passagerer og personale besvimet, og altså ikke kunnet melde, at de var ved at styrte ned. Samtidig ville alle signaler fra flyet og dets motorer stoppe med at sende, når antennen blev beskadiget.

Men flyets autopilot ville dog blive ved med at fungere, og dermed holde flyet i luften i flere timer efter piloterne var besvimet.

Teori får støtte af tidligere flysikkerhedschef

Siden i mandags er Andrew Audes teori blevet delt heftigt på både Facebook og Twitter, og ifølge Aude selv har hans Tumblr-teori nu haft over en million sidevisninger.

Og nu har en tidligere chef for USA's nationale flysikkerhedsvæsen meldt sig som fan af den 20-åriges tankeeksperiment. I et interview med radiokanalen WBUR fra Boston siger Mary Schiavo:

- Personligt tror jeg, at teorien om sprækker er korrekt. Advarslen mod sprækker i Boeing 777-fly kan også have berørt MH370, siger hun og fortsætter:

- På 35.000 fods højde tager det kun 30 sekunder, før man taber bevidstheden uden ilt. Det kan være sket med piloterne.

Den tidligere flysikkerhedschef hæfter sig især ved, at det forsvundne fly var til servicetjek bare 10 dage før det forsvandt. Her sagde luftfartsmyndighederne, at flyet skulle tilbage til service for at 'tjekkes noget mere'.

- Jeg undrer mig over, hvad dette 'mere' mon er, siger Mary Schiavo.

Savnet fly kan ligge i det indiske ocean

Hvis Andrew Audes teori holder vand, kan MH370 have fløjet videre på autopilot i flere timer efter lufttrykket forsvandt fra kabinen.

- Denne flymodel, Boeing 777, er ret fantastisk. Når noget går galt, slår den alle systemer fra undtagen motoren og styring. Flyet forsøgte helt bestemt at holde sig i luften indtil brændstoffet slap op, siger Mary Schiavo.

Det betyder også, at flyet muligvis styrtede ned et sted i det indiske ocean, hvis altså teorien viser sig at være sand.

Lige nu leder en kinesisk satellit efter flyet. Størstedelen af passagererne på flyet var fra Kina.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter