20 dræbt i Indien efter falske anklager på socialt medie

Myndighederne beder tjenesten Whatsapp om at forhindre rygter om bortførelser.

21-årige Satish Bhaykre fik i sidste måned tæsk af en gruppe mennesker, efter han blev udsat for falske anklager på Whatsapp. (Foto: STRINGER © Scanpix)

De seneste måneder har Indien været plaget af en dødbringende trend på beskedtjenesten Whatsapp.

Mindst 20 personer er blevet lynchet af grupper af mennesker, som gik amok, efter falske anklager om bortførelser af børn blev spredt via Whatsapp, skriver nyhedsbureauet AP.

Overfaldene har primært fundet sted i fjerntliggende landdistrikter.

The Guardian oplyser, at otte personer er blevet dræbt inden for de seneste dage - blandt andet på grund af en video, som tilsyneladende viser et barn, der bliver bortført af to mænd på en motorcykel.

I virkeligheden er der tale om en kampagnevideo om sikkerhed for børn fra Pakistan. Men afslutningen, hvor de to mænd afleverer barnet igen og afslører kampagnens budskab, er blevet redigeret væk i den version, som blev spredt i Indien.

De indiske myndigheder har nu bedt Whatsapp, som er ejet af Facebook, om at tage "øjeblikkelige skridt" for stoppe spredningen af rygter og uansvarlige udtalelser. Det fremgår ikke, hvad myndighederne mere nøjagtig forestiller sig, at selskabet skal gøre.

Whatsapp er en beskedtjeneste, der minder om Messenger fra Facebook. Den største forskel består i, at alle beskeder på Whatsapp bliver krypteret, så de kun kan læses hos modtageren.

Krypteringen giver en høj grad af sikkerhed for den enkelte bruger, men den gør det samtidig sværere at bremse for eksempel falske anklager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk