20 dræbte i FN's hovedkvarter i Bagdad

20 personer er dræbt og omkring 100 er blevet såret af en bilbombe, der har raseret FNs hovedkvarter i Bagdad. FN's særlige repræsentant i Irak, Sergio Vieira de Mello, er omkommet i bygningen, og en dansker er blandt de sårede.

20 personer er dræbt og omkring 100 er blevet såret af enbilbombe, der har raseret FNs hovedkvarter i Bagdad. FN's særligerepræsentant i Irak, Sergio Vieira de Mello, er omkommet ibygningen, og en dansker er blandt de sårede.

Har arbejdet i FNs højkommissariat siden 1969 SergioVieira de Mello har været højkommissær for menneskerettigheder i FNog særlig repræsentant i Kosovo.Sergio Vieira de Mello

- Sergio Vieira de Mello's kontor, og kontorerne rundt om hans,eksisterer ikke længere. Der er kun grus tilbage, siger Salim Lone,en FN-talsmand.

Talsmanden mener, at bomben specifikt var rettet mod de Mello.Omkirng 300 mennesker arbejder i hovedkvarteret, der ligger i dettidligere Hotel Canal. Det var også her de tidligerevåbeninspektører boede.

Sergio Vieirade Mello, FN's særlige repræsentant i Irak Foto: APTN, © APTN

Ifølge FN-kilder er 15 FN-medarbejdere blevet dræbt, mens mindstfem irakere er omkommet.

En talsmand for det amerikanske militær siger, at eksplosionenskyldtes en bilbombe - måske fra en selvmordsbombemand. Vidnersiger, at en lastbil kørte hen foran bygningen og eksploderede.

Fem danskere uskadte - en såret

En dansker blandt de seks danske ansatte i FN's hovedkvarter blevsåret af bomben.

I Verdens Fødevareprogram, WFP, er der ialt fire danskere ansat,og inden for andre organisationer i hovedkvarteret er deryderligere to.

Torben Due, den danske chef for WFP i Irak, sad på sit kontor,da bomben eksploderede, og han fortæller, at vinduet blev blæst udved den voldsomme eksplosion.

- Derefter blev vi alle evakueret. Lige nu er det et mylder afhelikoptere, soldater, politi og ambulancer, mens man forsøger atredde sårede ud af murbrokkerne, siger han.

Overvejende udlændinge i bygningen

En fløj i komplekset blev alvorligt medtaget ved eksplosionen, menselv om den bygning, som Torben Due befandt sig i tilsyneladendeikke blev ramt i samme omfang, varer det længe, før han kan brugesit kontor igen, sagde han.

Bomben eksploderede kl. 16.40 lokal tid, og ifølge Torben Duevar de fleste lokalt ansatte irakere på det tidspunkt gået hjem.Det var derfor overvejende udlændinge, der befandt sig ibygningerne.

Også de omkiring 20-30 amerikanske soldater, som bevogterhovedkvarteret, var i komplekset.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk