20 islændinge anholdt efter demo

Islandsk politi har brugt peberspray og anholdt 20 for at få styr på vrede demonstranter, der kræver regeringens afgang på grund af finanskrisen.

Demonstranter blev mødt af peberspray, da de endnu engang demonstrerede i vrede over den dårlige islandske økonomi (Foto: DR)

Islandsk politi brugte tirsdag aften peberspray mod ophidsede demonstranter i Reykjavik. De krævede regeringens afgang som følge af den globale finanskrise, der har ramt Island særlig hårdt.

Over 2000 demonstranter slog på potter, pander og trommer foran Altinget, hvor de kom i klammeri med politiet, mens parlamentet holdt sin første samling siden jul.

Parlamentssamling afbrudt

20 måtte til læge efter at være blevet ramt af politiets peberspray, og 20 blev anholdt. Desuden blev parlamentets samling afbrudt i et kvarter på grund af demonstrationen.

Ifølge hjemmesiden IceNews var stemningen både anspændt inden- og udenfor parlamentet, hvor over 100 betjente var på plads. Flere parlamentsmedlemmer fra De Grønne forlod samlingen for at bakke op om protesterne og kravet om nyvalg.

EU-medlemsskab i vente

Island har været skueplads for hyppige demonstrationer mod statsminister Geir Haardes regering og centralbanken, siden landets økonomi brød sammen i efteråret.

Landets tre store banker er kollapset og er blevet overtaget af staten. Den islandske krone er styrtdykket, udlandsgælden er eksploderet, og Island ventes i løbet af foråret at søge om medlemskab af EU for at komme ud af miseren.

FacebookTwitter