2014 det blodigste i 25 år: Over 100.000 dræbt i krig

Især krigen i Syrien er årsag til mange dræbte. Udviklingen har ellers været positiv siden den kolde krigs afslutning i 1989.

Især krigen i Syrien er årsag til de stigende antal dræbte. (Foto: Bassam Khabieh © Scanpix)

2014 kan skrives ind i historiebøgerne som det blodigste år siden den kolde krigs afslutning.Mange konfliker er blevet mere voldelige, og over 100.000 mennesker er dræbt i krig sidste år.Det viser helt nye tal fra fredsforskere på Universitetet i Uppsala, Sverige, ifølge den norske avis VG.

De dystre fakta skyldes primært den blodige krig i Syrien men også øget vold i lande som Irak, Afghanistan, Ukraine og Nigeria.- Vi kan med sikkerhed sige, at dette er en betydelig ændring i negativ retning set i forhold til den positive udvikling, vi har set i hele perioden siden den kolde krigs afslutning. 2014 er faktisk det blodigste år siden før 1989, lyder det fra forsker Henrik Urdal.Også rekordmange flygtningeIkke siden slutningen af 2. verdenskrig har antallet af flygtninge været større. Et rekordantal på 59,5 millioner mennesker blev drevet på flugt sidste år.

Ifølge en flygtningerapport flygter de færreste til de rige lande. Ni ud af 10 flygter til u-lande.- De store flygtningekriser findes ikke i Europa. De store folkvandringer og belastninger finder vi i verdens fattigste lande, siger Norsk Flygtningshjælps generalsekretær, Jan Egeland, ifølge VG.Ingen 3. verdenskrig på vejI 2014 var der 40 væbnede konflikter i verden, hvilket er det højeste antal siden 1999 og en stigning på 18 procent fra 2013.Udviklingen sidste år er et brud på en langvarig udvikling, hvor der ellers er set færre og færre konflikter.- Det er for tidligt at sige, om vi er på vej væk fra en fredeligere udvikling, eller om dette kun er et midlertidigt tilbagslag. Vi tror på det sidste. Påstande om at vi står over for en 3. Verdenskrig er nonsens, men desværre en påstand som hele tiden dukker op, siger Henrik Urdal.

Han pointerer, at faktorer som økonomisk og social udvikling samt udbredelsen af god ledelse er stigende.- Verden vil på sigt blive fredeligere. Samtidig ser vi dog en trend, hvor regionale konflikter får store konsekvenser og gør det vanskeligt at forudse udviklingen, lyder det fra Jan Egeland.Syrien og Ukraine er et problemHan tror, at konflikterne i Syrien og Ukraine er vanskelige at løse og kommer til at være langvarige.

- Meget forskning viser, at fredsbevarende FN-operationer har en betydelig effekt, hvis de har mange penge og et bredt mandat til at gøre en forskel. Vi har imidlertid set en nedadgående trend i brug af fredsoperationer, som skyldes finanskrisen og viljen til at finansiere samt uenighed i Sikkerhedsrådet, siger Henrik Urdal.

Facebook
Twitter