21-årig russisk soldat erkender sig skyldig: Første retssag om krigsforbrydelser i gang i Ukraine

Det er første retssag om krigsforbrydelser, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

En 21-årig russer er i Ukraine tiltalt for at have dræbt en 62-årig civil kort efter Ruslands invasion. (© DR Grafik/Søren Winter Nørbæk)

Rettelse: Frederik Harhoff er ikke ekspert i folke- og krigsret på Københavns Universitet, som det tidligere fremgik i artiklen. Han hører i stedet under Syddansk Universitet.

Der er foregået et utal af blodige begivenheder i Ukraine, siden den russiske invasion af landet i februar.

Og nu er det altså blevet tid til at fælde dom over noget af det.

I dag tog man nemlig hul på den første af en række ventede retssager om krigsforbrydelser i Ukraine.

Sagen drejer sig om en ung russisk soldat på 21 år, der er tiltalt for at have dræbt en 62-årig civil i det nordøstlige Ukraine den 28. februar - altså fire dage efter Ruslands invasion.

Her på førstedagen for retssagen, der finder sted i den ukrainske hovedstad Kyiv, står det klart, at den unge soldat erkender sig skyldig i anklagerne, herunder anklager om krigsforbrydelser og overlagt drab.

Det skriver flere medier herunder BBC.

Den russiske soldat svarede nemlig "ja", da han blev spurgt, om han er skyldig.

Forinden havde den russiske soldat da også ifølge ukrainske myndigheder sagt, at han samarbejder med efterforskerne, og de hævder også, at han allerede tidligere har tilstået.

Bliver soldaten kendt skyldig, risikerer han en livstidsdom.

Retssagen kan hjælpe kommende sager - og få en uønsket effekt

Retssagen, som er igangsat af Ukraine selv, kan få betydning på flere måder.

For eksempel kan den være med til at hjælpe den lokale anklager i Ukraine til at skabe sammenhænge i andre fremadrettede retssager, fortæller Martin Mennecke, der forsker i international ret på Syddansk Universitet.

Det store spørgsmål er nemlig, om det er en enkelt russisk soldat, der står bag overgrebet, eller om der ligger en ordre eller systematisk politik bag. Og netop det vil anklageren måske kunne blive klogere på, forklarer han.

- Hvis den pågældende soldat siger, at soldaterne har fået ordre (fra højere oppe, red.) til at skyde på civile, der ikke gjorde, som de skulle eller stod i vejen, så kan det hjælpe anklageren i andre sager, siger Martin Mennecke.

Mange har mistet en de havde kær under krigen. Her er det nye grave på en kirkegård i den ukrainske by Butja. (Foto: © Oleg Petrasyuk, Ritzau Scanpix)

Ukraine kan dog også risikere, at en sag som den her får en "uønsket effekt", i forhold til at Rusland så synes, at de også skal i gang med nationale retssager for angivelige overgreb begået af ukrainske styrker, forklarer han.

Ekspert: Det bliver lakmusprøven for Ukraine

Man skal dog være opmærksom på, om Ukraine kommer til at retsforfølge begge sider - altså også ukrainske statsborgere, der har begået krigsforbrydelser mod russere.

Det fortæller Frederik Harhoff, der er ekspert i folke-og krigsret ved Syddansk Universitet.

- Det er en slags lakmusprøve på, hvor stærkt det ukrainske retssystem er. Det er nemt nok, at de kan retsforfølge en lille løjtnant eller sergent (Fra Rusland, red.) Men det bliver straks sværere, hvis man skal retsforfølge en af sine egne, siger han.

- Det kan være svært at retsforfølge en ukrainer, der har været med til at redde ens land. Men en krigsforbrydelse er en krigsforbrydelse.

Gør Ukraine det, vil de fremstå som det virkelig retfærdige land, tilføjer han.

Forbrydelserne bliver retsforfulgt i to spor, og udover det nationale, som Ukraine selv står for, så er der også den Internationale Straffedomstol (ICC), som dog er noget længere om at komme i gang, fortæller Frederik Harhoff.

- ICC skal have fat på oberster, generaler, admiraler, ministre og militsledere. De vil ikke satse primært på at retsforfølge små krigsforbrydere som ham den russiske soldat, siger han.

Retssagen blev i dag afbrudt og udsat til torsdag, fordi der ifølge CNN har været for mange mediefolk tilstede i retssalen i Kyiv.