21-årig varetægtsfængslet i fire uger: Terrorsigtet ville filme moské-angreb

Norske Philip Manshaus er sigtet for drab og terror efter angrebet på en moské i Oslo-forstaden Bærum.

Den 21-årige nordmand Philip Manshaus kan foreløbig se frem til at sidde bag tremmer i de næste fire uger for drabet på sin stedsøster og terrorangrebet på al-Noor moskéen i Bærum.

Det har en dommer ved byretten i Oslo netop afgjort.

Afgørelsen efterkom politiets ønske om at varetægtsfængsle Manshaus i fire uger, heraf de første to i fuld isolation, samt et forbud mod brev-, medie-, og besøgsadgang.

Manshaus derimod krævede at blive løsladt, har fortsat ikke ønsket at forklare sig og nægter at have begået noget strafbart.

- Han ønsker ikke at sidde i fængsel, siger hans advokat, Unni Fries, der ikke havde yderligere kommentarer til, hvad hendes klient har fortalt.

Den 21-årige mand, der kommer fra Oslo-forstaden Bærum, er sigtet for drabet på sin stedsøster, drabsforsøg og for at have begået terror.

I kendelsen hedder det blandt andet, at "retten mener, at der er stor sandsynlighed for, at den sigtede vil begå nye lovbrud af samme karakter, hvis han ikke fængsles, skriver nettavisen.no.

Politi: Kameraoptagelse er vigtigt bevis

Den drab- og terrorsigtede Philip Manshaus var iført et gopro-kamera og filmede sit angreb mod moskéen, oplyste politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby her til aften.

Han ville ikke komme ind på, hvad der var på optagelsen eller hvor lang den var, men understreger, at politiet anser det for "centralt bevismateriale".

Politiet oplyste også, at nogle af de våben, den sigtede havde med sig, var lovligt indregisteret og beskrevet som jagtvåben.

Det er stadig uklart, hvad motivet til drabet på den 21-åriges stedsøster er, og politiet har indtil videre ikke en forklaring på, om der overhovedet er en sammenhæng mellem drabet og angrebet på moskéen.

Smilede til pressen

Manshaus var klædt i mørkeblåt joggingtøj, da han omkring klokken 13 ankom til retslokalet i selskab med sin forsvarsadvokat.

Han bar spor af at være overmandet af flere personer efter skyderiet i moskeén og havde tydelige lilla og blå mærker under begge øjene og i panden og havde også sår på halsen.

Efter at have taget plads i retten, vendte han blikket mod de mange fotografer og smilede, inden hans advokat forsigtigt trak ham op at stå, da dommeren kom ind i lokalet.

Det er den sigtede selv, der har givet samtykke til at blive fotograferet, meddeler retten via deres Twitter-profil.

Pressen blev dog hurtigt sendt ud, da dommer Sven Olav Solberg valgte at lade mødet foregå for lukkede døre af hensyn til efterforskningen, og fordi den sigtede endnu ikke har forklaret sig.

Efterforskes som forsøg på terror

Norsk politi oplyste søndag, at de efterforsker skyderiet i moskéen Al-Noor Islamic Centre som et forsøg på terror.

Manshaus har ifølge politiet udtrykt sig stærkt højreekstremistisk på nettet.

- Efterforskningen har vist, at den formodede gerningsmand har højreekstremistiske holdninger. Han har udtrykt støtte til Quisling (norsk nazist, der stod i spidsen for den norske regering under Anden Verdenskrig, red.) og har indvandringskritiske holdninger, lød det fra fungerende enhedschef i Oslos politidistrikt Rune Skjold.

- Det var et vagt tip, og det pegede ikke i retning af en forestående terrorplanlægning, forklarede Hans Sverre Sjøvold.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter