21-årige Hibba vil have flere tyskere med indvandrerbaggrund til stemmeurnerne: 'Der skal flere folk ind, som kan tale vores sag'

DR er taget til Offenbach, hvor over 60 procent af indbyggerne har indvandrerbaggrund. Her kæmper en ung lokalpolitiker for bedre repræsentation.

Hibba Kauser blev tidligere i år valgt ind i byrådet i Offenbach am Main. Hun vil have flere til at følge hendes eksempel. (Fotograf: Lau Svensson)

På søndag er der valg i Tyskland, og hvis det står til 21-årige Hibba Kauser, så skal langt flere udlændinge være repræsenteret i Forbundsdagen.

Hibba Kauser er lokalpolitiker i byen Offenbach am Main - nær Frankfurt. Her har flere end 60 procent af indbyggerne indvandrerbaggrund, hvilket er den højeste andel i hele Tyskland.

Og her stemmer færre end på landsplan – enten fordi de ikke har tysk statsborgerskab – eller fordi de bare undlader det.

Det vil Hibba Kauser, der har pakistanske forældre, lave om på.

Så i disse dage er hun på gaden for at få flere migranter til at stemme om, hvem der skal afløse Angela Merkel som Tysklands næste kansler.

Hendes håb er, at hun kan være med til at få flere tyskere med indvandrerbaggrund hen til stemmeboksen og flere kandidater med indvandrerbaggrund sendt i Forbundsdagen.

- Folk med indvandrerbaggrund er blandt de ringest stillede i Tyskland. De bliver mindst hørt og er dårligt repræsenteret i parlamentet, siger Hibba Kauser.

- Der skal flere folk ind, som kan tale vores sag, lyder det fra den socialdemokratiske lokalpolitiker.

Vil ændre status quo

Lidt over 60 millioner tyskere er berettiget til at sætte deres kryds på søndag. Af dem har lidt over syv millioner anden etnisk baggrund end tysk. Det er en voksende skare, men det er også en gruppe vælgere, der i mindre grad end gennemsnittet tropper op ved valgene til Forbundsdagen.

Og det forsøger Hibba Kauser altså at lave om på.

Hendes forældre flygtede til Tyskland fra Pakistan for to årtier siden på grund af religiøs forfølgelse.

Hibba Kauser blev født på et flygtningecenter i Brandenburg nær Berlin, men da hun var otte år gammel, flyttede familien til Offenbach i det sydvestlige Tyskland.

- Det har præget mit engagement. Jeg ved, hvordan det er at have brug for hjælp og ikke at blive hørt. Det vil jeg gerne ændre, siger hun til DR.

Hibba Kauser mener, at der er et problem med at få inddraget indvandrere, fordi de er mindre privilegerede:

Mange kan ikke stemme

Mens Hibba Kauser håber på at få flere med indvandrerbaggrund hen til valgstederne på søndag, så er der en stor gruppe af Offenbachs indbyggere, som er udelukket på forhånd.

Omkring en fjerdedel har nemlig ikke tysk pas og kan derfor ikke stemme på søndag.

- Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være sådan, at folk, der har boet her hele deres liv, ikke også må stemme, siger lokalpolitikeren, der har opgivet sit pakistanske statsborgerskab for at være tysk.

Men hendes forældre er stadig pakistanske statsborgere og er derfor blandt dem, der ikke kan stemme på søndag.

- Derudover føler mange, at politikken ikke er orienteret mod dem. Men hvis man gør det, stemmer de også. Det må politikerne simpelthen lære, siger Hibba Kauser.

Hvorfor har indvandrere brug for en større stemme i Forbundsdagen?

- Fordi vi udgør en stor befolkningsgruppe. Ikke så stor som andre grupper, men vi er vigtige for landet og for samfundet, siger lokalpolitikeren og fortsætter:

- Vi er en del af samfundet og skal derfor også være en del af politikken, siger Hibba Kauser, der har været medlem af det socialdemokratiske parti SPD, siden hun var 15 år gammel.

Har SPD gjort nok for at nå ud til udlændingene?

- Det vil jeg ikke sige, for så ville det se anderledes ud. Vi gør meget for at nå ud til dem, men der skal mere til.

Facebook
Twitter