22. juli-rapport: Politiet kunne have været på Utøya før

Norge havde store huller i beredskabet under terrorangrebet 22. juli sidste år. Politiet kunne have været på Utøya før, fremgår det af terror-rapport.

Det tog lang tid for norsk politi og redningsmandskab at få adgang til både der kunne sejle dem til Uøya. (Foto: © Odd Andersen, Scanpix/AFP)

Anders Behring Breivik kunne være blevet anholdt tidligere. Det konkluderer en rapport om terroraktionen i Norge den 22. juli.

Rapporten kritiserer, at den første patrulje, der ankom til Utvika - fastlandssiden 600 meter fra Utøya, ikke selvstændigt forsøgte at skaffe sig en båd og gå til aktion på Utøya.

- Patruljens optræden efterlader efter kommissionens mening et entydigt billede af, at den ikke var indstillet på at gå til øjeblikkelig aktion, skriver kommissionen, ifølge den norske tv-station NRK.

Færge lå parat

Politiet får ifølge den norske avis VG kritik, fordi de ikke satte Utøya-færgen MS Thorbjørn ind i redningsarbejdet. Den fik de tilbudt af færgens skibber, men operationslederen fulgte ikke op med afklarende spørgsmål.

Havde de gjort det, kunne politiet have været på øen allerede kl. 18.00, fastslår kommissionen. Politiet ankom først til øen kl. 18.27.

Desuden vidste beredskabsbetjentene ikke, hvor Utøya lå, så de begyndte at sejle mod naboøen Geitøya, da de i en lille gummibåd ville ud og at standse Breiviks massakre.

Det tog alt for lang tid at komme til øen

Der var også stor forvirring om, hvor politiet skulle mødes for at sejle over til Utøya.

- I over 11 minutter kan man høre på lydloggen, at der var forvirring over, hvor politiet skulle møde for at tage over til Utøya. Poiltiet brugte uacceptabelt lang tid, siger 22. juli-kommissionens formand, Alexandra Bech Gjørv.

Politiet beklager

Kritikken får nu det norske politi til endnu engang at beklage indsatsen under Breiviks terrorangreb.

Politidirektør Øystein Mæland siger, at kommissionens konklusioner har været vanskelig læsning.

– Jeg påtager det tunge ansvar for det, som gik galt, siger Mæland.

- Vi tager kritikken fra politiet alvorlig og vil bestræbe os på at ændre det, der bliver peget på i rapporten, siger han.