220.000 børn er stadig fordrevet fire år efter Ukraines revolution begyndte

Nogle af børnene er så traumatiserede, at de ikke kan finde ud af at lege.

Hjælpeorganisationen SOS Børnebyerne arbejder for at hjælpe de fordrevne børn og deres familier i det østlige Ukraine. Arkivfoto fra Maidan-demonstration 1. december 2013. (Foto: Aleksey Filippov © Scanpix/)

I dag er det fire år siden, at demonstrationerne begyndte på Maidan pladsen i Ukraines hovedstad Kiev. De endte med, at landets præsident måtte gå af og siden en krig mod pro-russiske separatister i øst.

Over 1,5 millioner mennesker er i øjeblikket fordrevet af krigen. 220.000 af dem er børn, der ikke længere kan bo, hvor de boede, da krigen brød ud.

Traumatiseret af konflikten

De fordrevne børn har vidt forskellige vilkår, men de fleste er at finde i den østlige del af landet, hvor kampene stadig raser, forklarer Andriy Chuprikov, landedirektør for SOS Børnebyerne i Ukraine.

- Børn lider meget i konflikten, særligt med psykologiske problemer, og de er traumatiserede af konflikten, siger han.

For nogle børn har det meget synlige konsekvenser, når granater og kugler tvinger dem til flygte.

Kan ikke finde ud af at lege

- Man kan se, at nogle af børnene ikke engang kan finde ud af at lege, og det er meget usædvanligt for børn, men det skyldes, at de er så traumatiserede, siger direktøren for hjælpeorganisationen.

SOS Børnebyerne arbejder for at hjælpe børnene både i de ukrainsk-kontrollerede områder og i det grå område tæt ved fronten - bl.a. andet ved at finde dem et trygt sted at bo samt med mad og tøj.

Men de giver også terapi til børnene, både deciderede samtaler, men også mere kreative former, der kan få børnene til at åbne sig.

- Rollespil, teater, kunstterapi og andre værktøjer, som vi bruger for at blive klogere på de sværeste tilfælde, siger landechefen.

Intet tyder dog på, at årsagen til børnenes traumer forsvinder.

Kampene i Østukraine ser nemlig ud til at fortsætte og så længe de gør det, vil børnenes traumer blot blive flere, siger Andriy Chuprikov.

Fakta: Konflikten i Ukraine

  • Konflikten i Ukraine blev udløst i november 2013, da landets tidligere præsident Viktor Janukovitj udsatte en længe ventet aftale med EU, som i praksis ville have betyde et mere vestligt Ukraine med større afstand til Rusland.

  • Det antændte voldsom vrede blandt pro-europæiske ukrainere i landets hovedstad, Kiev, hvor tusindvis demonstrerede i vinteren 2013-2014. Deres protester eskalerede og adskillige demonstranter blev skudt og dræbt, inden parlamentet i februar 2014 væltede præsident Janukovitj.

  • Janukovitj flygtede til Rusland, og få dage senere dukkede de 'små grønne mænd' op på den ukrainske halvø Krim, som blev annekteret af Rusland.

  • Den væbnede konflikt i Ukraine tog fart i midten af april 2014, da prorussiske separatister forsøgte at løsrive sig fra styret i Kiev. Rusland er blevet kritiseret for at have støttet separatisterne.

  • Separatisterne erklærede siden selvstændighed og oprettede såkaldte folkerepublikker i Donetsk og Lugansk i øst.

  • Konflikten har udløst en dyb krise mellem Rusland og Vesten, som har indført sanktioner mod Rusland på grund af russisk indblanding på separatisternes side. Rusland har svaret igen med sanktioner mod Vesten.

Facebook
Twitter