24 pirater fanget af dansk fartøj er dømt

I Kenya er 24 pirater blevet idømt fængselsstraffe, efter at de i 2011 blev fanget af et dansk flådefartøj.

Fem af de 24 pirater, som er blevet straffet ved en domstol i Kenya. (Foto: © Joseph Okanga, Scanpix)

24 pirater, som det danske flådefartøj Esbern Snare i 2011 fangede ud for Somalia, er nu alle blevet idømt syv års fængsel ved en kenyansk domstol.

- Jeg er meget tilfreds med, at de danske soldaters grundige forarbejde, herunder indsamling af beviser, har ledt til, at Kenya har fældet dom over piraterne, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Esbern Snare fulgte i maj 2011 det kaprede fartøj F/V Ariya, der blev brugt som piratmoderskib. Da støtteskibet 12. maj 2011 forsøgte at standse fartøjet, åbnede piraterne ild mod Esbern Snare, som besvarede angrebet.

Dom styrker retsfølelsen

Efter skududvekslingen overgav piraterne sig, og de danske soldater tog kontrol over F/V Ariya. Om bord på skibet var ud over de 24 pirater også 16 iranske gidsler. Der blev fundet flere våben og andet piratrelateret udstyr.

- Domfældelsen er af stor betydning for pirateribekæmpelsen som helhed og for retsfølelsen i særdeleshed - ikke mindst for de søfolk, som er i fare for at blive piraternes gidsler, når de besejler piratfyldt farvand, siger Nicolai Wammen.

De 24 pirater blev 19. juni 2011 overdraget til de kenyanske myndigheder af Esbern Snare, der opererede som en del af Natos anti-piratoperation Ocean Shield.

/ritzau/