25 år om at lukke kæmpe atomkraftværk

Selv om atomkraftværket Ignalina i Litauen lukker til nytår, så vil der stadig være masser af arbejde på værket i adskillige år frem i tiden.

Ignalina værket er blevet kaldt Vesteuropas skræk. Til nytår er det slut.

Atomkraftværket Ignalina, som EU har krævet lukket som betingelse for Litauens optagelse i EU, var tilbage i 1980erne verdens største atomkraftværk. Og det er så kompliceret at lukke værket, at det vil tage flere årtier.

Værkets generaldirektør, Viktor Sjevaldin siger til Orientering på P1, at der godt kan gå 25 år, før værket helt er revet ned.

Stadig tusinder af ansatte

Ignalina har i dag tre tusinde ansatte. Og selv om værket lukker, vil der stadig være et par tusinde ansatte til næste år, siger direktøren.

De mange ansatte skal nemlig udføre den meget specielle opgave at lukke værket ned.

- Det brugte brændsel skal flyttes over i beholdere. Alene det kan tage fem år. Dernæst skal brændslet på lager i et par hundrede år. Vel og mærke under konstant overvågning. Når alt så er gennemgået og kontrolleret, kan bygningerne rives ned. Og det kan godt tage 25 år, siger Victor Sjevaldin.

Mere afhængig af Rusland

Selv om værket gennem årene har produceret 70 til 80 procent af den strøm, Litauen bruger om året, så går Litauen dog ikke i sort.

Strømmen vil i stedet blive produceret på andre kraftværker, der dog bruger naturgas importeret fra Rusland. Det betyder både dyrere strøm og større afhængighed af Rusland.

Facebook
Twitter