25 millioner børn i EU er fattige

EU's fattigdomsfond skal fra årsskiftet hjælpe de dårligst stillede i EU. Der er afsat over 18 milliarder euro over syv år.

Over 25 millioner børn i EU lever i fattigdom. EUs fattigdomsfond træder i kraft ved årsskiftet. (© Colourbox)

EU opretter fra årsskiftet en fond, der skal hjælpe de socialt dårligst stillede i EU, der har det lange navn "Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede".

Fattigdom er blevet så stort et problem i Europa, og fra EU-side har man nu erkendt, at det er et emne, man ikke kan overse.

Dansk Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl siger i dag, at de nu deler mere mad ud i Europa end i Afrika.

For første gang siden Anden Verdenskrig samler Røde Kors ind til at dele nødhjælpspakker ud i Storbritannien. Også især Spanien og Østeuropa er hårdt plaget under krisen.

- På europæisk plan er der behov for nye solidaritetsmekanismer og ordentlige ressourcer for at hjælpe socialt dårligt stillede og fattige, som ofte befinder sig i en reel social nødsituation, sagde EU-kommissionens formand José Manuel Barroso, da forslaget om fonden blev godkendt.

Millioner af børn har ét par sko

Fondens penge skal gå til fødevarer, tøj og andre 'elementære forbrugsgoder', som sko, sæbe og shampoo til hjemløse og børn med materielle afsavn.

Der over 25 millioner børn i EU, som lever i fattigdom. De går ofte sultne i seng, men det er ikke kun mad, de mangler. Ifølge EU er der 4,7 millioner børn, der kun har et par sko i den rigtige størrelse til at bruge hele året.

116 millioner ud af en halv milliard indbyggere i EU lever i fattigdom. EU har forpligtet sig til at mindske det antal med 20 millioner i deres 2020-strategi.

Situationen er kun forværret

Næsten hver 10. borger i EU - 43 millioner mennesker - havde i 2010 ikke råd til et måltid med kød, kylling eller fisk hver anden dag. Og de første nye opgørelser viser, at situationen kun er blevet værre.

Medlemslandene kan søge økonomisk støtte til nationale programmer fra fonden, hvor der er afsat 18 milliarder euro fra 2014-2020. Landene skal selv betale 15 procent af omkostningerne ved deres programmer, mens 85 procent kommer fra fonden.

Ikke-statslige organisationer, som eksempelvis nødhjælpsorganisationer, vil være ansvarlige for projekterne, og medlemslandene kan bruge fondsstøtten til at stille fødevarer og materielle goder til rådighed.