26 stemmer fra borgerligt flertal i Sverige

Den borgerlige alliance er to mandater fra at have de 175, som giver flertal i den svenske Riksdag.

I Göteborg blev der talt natten igennem. Kun 19 stemmer skiller den borgerlige Allianse fra at få endnu et mandat i Göteborg Län (Foto: Björn Larsson Rosvall © Scanpix)

Stemmeoptællingen af brev- og udenlandsstemmer i de svenske länsstyrelser fortsatte natten til torsdag. Det var særlig spænding om Göteborg kommune, Värmland og Dalarna, hvor den borgerlige alliance kunne vinde tre mandater, som de manglede for at nå de 175 der ville give flertal i Riksdagen.

I alt skulle kun 298 stemmer flyttes for at skaffe regeringen flertal. Men det lykkedes ikke.

I Göteborg manglede Folkpartiet efter optællingen kun 19 stemmer for at skaffe et borgerligt mandat, og endnu mindre margin skiller i Värmland. Her skiller kun 7 stemmer de borgerlige fra at få et mandat.

Vandt mandat med en stemme

I Dalarna lykkedes det de borgerlige at snuppe yderligere et mandat da Miljøpartiet ved optællingen snuppede et mandat fra Socialdemokraterne. De to partier tilhører den røde blok, men Miljøpartiets mandat betyder, at det borgerlige Centerparti tager et udjævningsmandat fra netop Miljøpartiet, og dermed går de borgerlige styrket ud af denne manøvre. Udjævningsmandaterne tilgodeser partier, der har klaret sig godt på landsplan, men ikke lokalt.

Den endelige stemmeoptælling er endnu ikke færdig, men til morgen manglede kun Stockholms kommune og Stockholms Län at tælle op, og derfra ventes ikke nogen dramatisk ændring i valgresultatet.

- Løbet er kørt for Alliansen, siger matematikprofessor Svante Linusson til det svenske telegrambureau TT.Omtælling kan blive krævetMed de tætte stemmeopløb i Göteborg og Värmland er det sandsynligt, at der vil blive krævet en omtælling. Det svenske Valprövningsnämnden kan beslutte at se på stemmer, der i første omgang er blevet erklæret ugyldige. Noget kunne tyde på, at valget vil blive gennemgået med en tættekam.

Den svenske avis Expressen beretter om 200 brevstemmer, der aldrig nåede frem i tiden, mens Aftonbladet har historien om 50 mystiske ugyldige stemmer i Arvika kommune. Arvika ligger i Värmland, hvor Alliansen manglede 7 stemmer.

Valprövningsnämnden kan helt ind i november måned beslutte at tælle om.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk