260.000 borgere har bedt Sydney droppe sit nytårsfyrværkeri. Men byen siger nej

Hverken brandmyndigheder eller politikere er klar til at droppe fyrværkeriet, der tiltrækker tusinder af turister.

1. januar 2019 så det sådan ud i havnen i Sydney. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mens voldsomme brande hærger i området omkring Australiens største by, Sydney, er forberedelserne til byens store fyrværkerishow nytårsaften allerede i fuld gang.

Men showet, som bliver fulgt verden over, får krads kritik fra flere steder og organisationer, der mener, at pengene for showet vil kunne bruges mere fornuftigt, ligesom det også ses som respektløst over for de mange mennesker, der har mistet livet og deres hjem som følge af brandene.

260.000 har derfor allerede skrevet under på et forslag på hjemmesiden change.org om at aflyse fyrværkeriet og i stedet give pengene til brandfolk og landmænd.

- Fyrværkeriet kan traumatisere nogle mennesker. Der er røg nok i luften. 2019 har været et katastrofeår for Australien, hvad angår oversvømmelser og brande. Alle stater bør sige NEJ til FYRVÆRKERI, lyder det i begrundelsen for, at showet bør aflyses.

Nytårsaftensdag bliver ugens hedeste

Der er dog ikke noget, der tyder på, at showet bliver aflyst - heller ikke selv om temperaturen kommer over de 35 grader i storbyen nytårsaftensdag og dermed bliver ugens varmeste - og muligt tørreste - dag.

Og heller ikke selv om brandrisikoen i Sydney og den nordlige del af staten New South Wales er på "meget høj".

For showet har været planlagt i 15 måneder, det har allerede kostet adskillige millioner kroner, og så vil det gå hårdt ud over byens turisme og forretninger, lyder det fra publikumschefen for nytårsaften i Sydney, Tanya Goldberg.

- En aflysning vil skade Sydneys virksomheder alvorligt, især i kølvandet på rapporter om en svagere detailsæson, og det vil også ødelægge planerne for titusinder af mennesker, der er kommet fra hele landet og udlandet, siger hun til Sydney Morning Herald.

Se, hvordan fyrværkeriet så ud ved det seneste nytår 2018/19:

Hun garanterer, at man er i konstant forbindelse med alle relevante myndigheder og regeringen omkring sikkerheden. Og både brandmyndighederne og showets kreative direktør garanterer for brandsikkerheden.

- Showet vil fortsætte. Men vi kan tage visse elementer ud for at minimere risikoen, hvis det er nødvendigt, siger kreativ direktør Fortunato Foti til avisen.

Premierminister: Det vil give optimisme

Også den australske premierminister bakker op om planerne om at lade fyrværkeriet finde sted, som det plejer.

- Vi skal fortsætte med at gøre det, vi plejer. Nytårsaften er verdens øjne rettet mod Sydney. Hvert eneste år. De ser på vores liv, de ser på vores lidenskab, de ser på vores succes, og de tænker alle 'Hvilket fantastisk sted!'

- De har ret! Midt i de udfordringer, som vi står over for, under hensyntagen til sikkerhed, kan jeg ikke forestille mig noget bedre tidspunkt at fortælle verden, hvor optimistiske og positive vi er som land, siger premierminister Scott Morrison til Sydney Morning Herald.

Om showet bliver endeligt aflyst bliver først besluttet i morgen, mandag - og vejrsituationen skal helt op på "katastrofalt", før en aflysning vil komme på tale.

FacebookTwitter