28-årig dansker i hjertet af fredsforhandlinger: Coronavirus har åbnet et vindue til våbenhvile i Yemen

Frederikke Bruhn Jacobsen fra Haderslev er en del af det hold, som i øjeblikket forsøger at skabe fred i Yemen. Og pandemien har skabt en sjælden mulighed.

Privatfoto. Et billede fra Frederikke Bruhn Jacobsens tid på FN-skibet i Hodeidah.

Så snart Frederikke Bruhn Jacobsen vågner om morgenen, tænker hun på våbenhvile.

Næsten som en mor til en nyfødt går al hendes opmærksomhed mod de krigende parters behov og motiver, mens hun overvejer næste træk i forsøget på at skabe en national våbenhvile.

Et tiltrængt ophold i krigshandlingerne, der i sidste ende skal føre til fred i den fem år lange krig i et hårdt plaget Yemen, der også før krigen var Mellemøstens fattigste land.

Fra i dag har den Saudi-ledede koalition indledt en to ugers våbenhvile i Yemen - det første konkrete skridt ud af mange mod en varig, national våbenhvile og fred i Yemen efter fem års krig.

Alt eller intet kan ske

I tre måneder har den 28-årige sprogofficer i arabisk pendlet mellem Saudi Arabien og Yemen fra sin base i Jordan. Hun er særlig assistent for en britisk brigadegeneral og militærrådgiver til FN’s særlige udsending i Yemen, Martin Griffith.

Det er under hans ledelse, at Frederikke Bruhn Jacobsen og brigadegeneralen forsøger at skabe våbenhvile.

Privatfoto. Frederikke under forhandlingerne på FN-skibet.

Sammen med militærrådgiveren er det Frederikke Bruhn Jacobsens opgave at få parterne til at mødes, tale sammen og blive enige om en plan for våbenhvile.

Fredsprocessen udgør en snørklet og skrøbelig vej gennem et kompliceret magtspil, hvor alt eller intet kan ske. Men lige i denne tid er Frederikke Bruhn Jacobsen optimistisk.

- Coronavirus har skabt en ny situation og kontekst, som har betydet, at parterne har fornyet deres interesse i en våbenhvile. Vi bruger denne mærkelige tid til at udvikle ideen om en våbenhvile sammen med parterne. Det er den bedste og eneste vej til en politisk løsning, som er den eneste måde at ende krigen på, siger Frederikke Bruhn Jacobsen.

Parterne klar til forhandling

Overordnet har FN’s generalsekretær Antonio Guterres opfordret til våbenhvile i konflikter verden over.

Specifikt for Yemen har FN anmodet parterne om øjeblikkeligt at indstille krigshandlingerne, fokusere på forhandlinger om en løsning og sætte alt ind på at bekæmpe et potentielt udbrud af coronavirus i Yemen.

Indtil videre har Yemen-krigens parter erklæret sig parate til at forhandle.

Det lille bitte tomandshold udsendt af FN ligger derfor vandret.

Frederikke Bruhn Jacobsen nedskriver forslagene til en national våbenhvile. Hun lytter, refererer og fremsætter parternes ønsker og krav.

Privatfoto.

Hun arrangerer møder, som hun også deltager i sammen med brigadegeneralen, hvor de lægger pres på parterne for at udmønte ønsket om våbenhvile til konkret handling.

- Vi reflekterer og tolker sammen i forhold til at finde ud af, hvilke budskaber, der er vigtige, og hvordan vi skal gribe hvert møde an, fortæller Frederikke Bruhn Jacobsen om sit samarbejde med brigadegeneralen.

Et halvt år på FN-mission

Før sin nuværende stilling var hun udsendt som sprogofficer sammen med FN’s særligt udpegede general til Yemen, der i en periode var den danske generalmajor Michael Lollesgaard.

I seks måneder boede hun på skibet Antarctic Dream, der lå til kaj i fyrre graders varme og høj luftfugtighed i krigens epicenter i Yemens strategiske havneby Hodeidah.

Fra skibet skulle FN-missionen fastholde en skrøbelig våbenhvileaftale og stoppe kampene omkring havnebyen.

Dette krævede kreative løsninger, blandt andet da Antarctic Dream sejlede ud i internationalt farvand for at få de yemenitiske parter til at tale sammen på neutral grund iført redningsvest.

Det fornægter sig ikke, at den danske sprogofficer er jyde. Hverken i dialekt eller beskedenhed.

Hårdt presset på spørgsmålet om, hvad netop hun kan bidrage med i en fredsproces, fremhæver hun - udover de åbenlyse arabisk-kompetencer - sine sociale egenskaber.

Privatfoto. Frederikke på vej mod FN-skibet.

- Jeg er god til at danne relationer til andre mennesker. Det er vigtigt, fordi tillid er altafgørende. Hvis parterne ikke har tillid til os, når vi ingen vegne. Jeg er god til at forstå de forskellige parters interesser og forholde mig til kompleksiteten, siger Frederikke Bruhn Jacobsen.

Coronavirus kan give et strategisk chok

Mens hele verden forsøger at inddæmme coronavirus, har WHO endnu ikke - officielt - meldt ud, at der er registrerede tilfælde i Yemen. Ikke desto mindre har landet både i nord og syd indført foranstaltninger, der skal forhindre spredningen af coronavirus ved blandt andet at stoppe de få flyvninger ind og ud af det isolerede land.

Selvom Yemen tilsyneladende endnu ikke officielt er ramt af COVID-19, har coronavirus allerede forandret dynamikken i forhold til en våbenhvile - især set med houthiernes øjne.

I øjeblikket kontrollerer houthierne - også kaldet Ansar Allah - områder, hvor 75-80 procent af den yemenitiske befolkning bor.

Årsagen til oprørernes succesfulde fremmarch er blandt andet, at de indgår alliancer med lokale stammer. Alliancer, hvor de lover stammerne penge og velfærd til gengæld for deres loyalitet.

Men stammerne kan miste interesse i at være på houthiernes side i tilfælde af et virusudbrud, da houthierne ikke vil have store chancer for at håndtere dette.

Den fem år lange krig har gjort problemer med underernæring værre. På flere hospitaler landet over kæmper lægerne med at redde især børn, der lider af alvorlig underernæring, der opstår af flere faktorer som dårlig hygiejne, manglende adgang til rent vand og stigende priser på fødevarer. (Foto: Puk Damsgård)

Fredsforhandlinger over en bolognese

På trods af de igangværende forhandlinger om våbenhvile eskalerer krigshandlingerne i disse dage fra både houthiernes og saudernes side.

Forleden sendte houthierne raketter mod Saudi Arabien, som derefter bombede mål i Sanaa. Ifølge Frederikke Bruhn Jacobsen er en eskalering af krigshandlinger helt almindelig, mens man forhandler om våbenhvile.

- Når vi nærmer os aftaler, vil parterne udnytte hvert et minut til at positionere sig stærkest. Derfor eskalerer det altid, mens forhandlinger står på, siger hun.

- Kan pandemien ende krigen i Yemen?

- Det tror jeg godt den kan. Den har i hvert fald åbnet et vindue og skabt ny vilje, som vi forsøger at udnytte. Og den slags vinduer ser vi meget sjældent, siger hun med det forbehold, at en fredsproces både er dynamisk og ekstremt sensitiv.

Én ulempe ved pandemien er dog, at møderne med parterne nu kun sker via videoforbindelse og ikke fysisk, hvilket ofte gør en forskel.

På den måde er Frederikke Bruhn Jacobsens hverdag blevet lige så surrealistisk som de fleste andres, når hun holder møder via nettet fra sit midlertidige hjem i Amman. Eller som hun selv formulerer det:

- Jeg står og deeskalerer en krig i Yemen, samtidig med at jeg laver spaghetti bolognese.

Privatfoto fra Frederikkes tid på FN-skibet i Hodeidah.
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk