For 30 år siden fandt Waco-massakren sted. I dag holder Trump sit første vælgermøde i selvsamme by

Trump holder sit første vælgermøde i dag i Waco, Texas. En by der netop nu mindes 30-årsdagen for en historisk massakre.

Vælgermødet i aften bliver Trumps første officielle vælgermøde i valgkampen, der nu er skudt i gang. (Foto: © Ron Johnson, Associated Press)

I aften, amerikansk tid, skyder Donald Trump officielt sin valgkampagne i gang.

Han skal nemlig til Waco, Texas, hvor han opfordrer sine vælgere til at dukke op i stor stil.

Og det kan være, at Waco ringer en klokke hos nogle. Enten hvis man har scrollet på Netflix de seneste dage, eller har set en af de mange true crime dokumentarer, der findes. Waco er nemlig en by med en mørk historie, som netop er relevant i disse dage, hvor man markerer 30-årsdagen for det, der bedst er kendt som Waco-massakren.

I 1993 blev Waco verdenskendt, da det amerikanske forbundspoliti (AFT) efter 51 dages belejring angreb hovedkvarteret for en kristen sekt ved navn Branch Davidians. Sektlederen og hans følgere var anklaget for ulovlig våbenbesiddelse, og det var i den forbindelse, konflikten begyndte. I den efterfølgende brand – som myndighederne har udlagt som selvpåsat – døde næsten 80 sektmedlemmer.

Det er nu 30 år siden, massakren fandt sted, og nu kan byen tilføje endnu en vigtig begivenhed i kalenderen, nemlig et besøg af en håbefuld Donald Trump.

  • Charles Pace, den nuværende leder af the Branch Davidians, støtter Donald Trump. (Foto: © Jim Urquhart, Ritzau Scanpix)
  • Hovedkvarteret for the Branch Davidian Compound da det var i flammer tilbage i 1993. Både lederen af sekten, David Koresh, og 80 af hans følgere døde. (Foto: © Bob Daemmrich, Scanpix Danmark)
  • Et flag for Donald Trump er placeret ved mindesmærket for den religiøse sekt the Branch Davidians i Waco, Texas, i anledning af Trumps besøg. (Foto: © SUZANNE CORDEIRO, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Et bevidst valg?

Siden 1993 har har ekstremister på højrefløjen brugt massakren som et eksempel på, de konsekvenser den føderale magt kan have. Og kun to år efter massakren forsøgte en højreekstremist, ifølge ham selv, tage hævn, da han udførte et bombeattentat på staten Oklahomas føderale hovedkvarter i Oklahoma City.

Og det er med den begrundelse, at kritikere nu anklager Trump for bevidst at vælge Waco, i håb om at at tiltrække den mere ekstreme del af hans vælgerbase, skriver USA Today.

En anklage, som bliver afvist i Trump-lejren.

Ifølge en talsperson for Trump-kampagnen, så har valget af byen intet at gøre med 30-årsdagen for massakren.

Waco ligger nemlig mellem storbyerne Austin, Dallas og Houston, og er derfor så central en by, som det nu kan blive i så stor en delstat som Texas. Desuden er Texas en Super Tuesday-stat, hvilket gør det til en vigtig del af primærvalgkampen, siger talspersonen.

Ifølge eksperter forventes, det at Trump vil bruge vælgermødet til at angribe de mange anklager, der er mod ham lige nu.

Det er ikke mere end en uge siden at Donald Trump skrev på sit eget sociale medie Truth Social, at han forventede at blive anholdt. I samme opslag opfordrede han sine følgere til at protestere og "tage nationen tilbage".

Donald Trump er blandt andet anklaget for at betale tys-tys-penge til pornoskuespilleren Stormy Daniels. Han undersøges også for sin håndtering af klassificerede dokumenter og sit forsøg på at omstøde resultatet af præsidentvalget tilbage i 2020.