30 år siden i dag: Den rumænske diktator Ceausescu henrettet efter lynretssag

Den rumænske diktator Nicolae Ceausescu blev sammen med sin kone Elena gennet op mod en mur og skudt.

Se DR Nyheders ekstraudsendelse fra 25. december 1989, hvor nyheden om den rumænske diktator Nicolae Ceausescus død blev bragt.

I de seneste uger har rumænerne fejret 30-året for diktatoren Nicolae Ceausescus fald. Protesterne begyndte i december 1989 i den vestlige del af det dengang kommunistisk styrede land og spredte sig siden til hovedstaden Bukarest.

Demonstrationerne mod Nicolae Ceausescus brutale styre tog sit udspring i byen Timisoara, hvor en ungarskfødt præst ved navn Lazlo Tokes blev forsøgt afsat, efter han havde kritiseret Ceausescu.

Hvad der i første omgang ’blot’ var et forsvar for Lazlo Tokes udviklede sig siden til et regulært oprør mod styret, der i løbet af få dage kunne se demonstrationerne sprede sig ud over hele landet og ind omkring regeringsbygningerne i Bukarest.

Den 21. december 1989 forsøgte Nicolae Ceausescu så at adressere folkets protester med en tale fra Centralkomiteens bygning i Bukarest. Masserne skulle blandt andet tales til ro med løfte om nye økonomiske reformer i det gældsplagede og fattige land.

 • Juledagene var blodige i Rumænien i 1989, hvor det rumænske folk satte sig op mod diktatoren Nicolae Ceausescu. (Foto: © Joel Robine, Scanpix)
 • Den 21. december forsøgte Nicolae Ceausescu at tale opstanden ned, men det skulle ende helt anderledes. (Foto: © PHILIPPE BOUCHON, Scanpix)
 • Opstanden mod Nicolae Ceausescu i Bukarest, julen 1989. (Foto: © Joel Robine, Scanpix)
 • Elena Ceaucescu ogt Nicolae Ceaucescu ved den lynretssag, som endte med, at de begge blev dømt til døden. (Foto: © -, Scanpix)
 • En demonstrant griber til våben i opstanden mod Ceausescus styre i julen 1989. (Foto: © Joel Robine, Scanpix)
 • Oprøret mod Ceausescu tog sit udspring i byen Timisoara og spredte sig siden til resten af landet. (Foto: © SEBASTIAN TATARU, Scanpix)
 • Nicolae Ceausescu og Elana Ceausescu flygtede fra Bukarest i helikopter, men blev senere pågrebet og dømt til døden. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)
 • Det enorme partipalads, som Nicolae Ceausescu påbegyndte byggeriet af i 1984. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
 • Nicolae Ceausescu og Elena Ceausescus gravplads i Bukarest. (Foto: © BOGDAN CRISTEL, Scanpix)
 • Liget af Nicolae Ceausescu efter henrettelsen den 25. december 1989. (Foto: © Str, Scanpix)
 • Rumæniens præsident Nicolae Ceausescu under sit danmarksbesøg på Risø forskningscenter i 1980. (Foto: © Knud Henrichsen, Scanpix)
 • Dronning Margrethe holder tale for Rumæniens præsident Nicolae Ceausescu og fru Elena under middagen på Fredensborg Slot mandag den 10. november 1980. Ceausescu er tidligere på dagen blevet dekoreret med elefantordenen og Dronning Margrethe har modtaget en tilsvarende rumænsk orden. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
1 / 12

Men diktatoren, der kom til magten i 1974, fejlvurderede totalt stemningen i befolkningen og blev buhet og piftet væk fra regeringsbygningens balkon af en rasende folkemængde, der råbte ”Timisoara! Timisoara!” tilbage mod deres undertrykker.

Dagen efter måtte Nicolae Ceausescu på spektakulær vis flygte fra regeringsbygningen i en helikopter sammen med hustruen Elena, da demonstranterne brød ind i det kæmpemæssige partipalads midt i hovedstaden.

Flugten fra folket lykkedes i første omgang, da parret nåede til præsidentparrets residens i Snagov, men endte brat, da diktatorparret måtte flygte videre herfra og blev arresteret af politiet og overdraget til det rumænske militær i byen Targoviste.

Retssagen tog under en time

Herefter fulgte en lynretssag ved en militær særdomstol den 25. december, der blot varede en lille time. Her blev Nicolae og Elena Ceausescu dømt til døden for blandt andet folkemord og korruption.

Retssagen blev afholdt i beskedne lokaler på en officersskole i Targoviste godt 80 kilometer nordvest for hovedstaden Bukarest.

Nicolae Ceausescu protesterede under retssagen over domstolens manglende legalitet og erklærede, at han fortsat var Rumæniens præsident.

Efter domsafsigelsen var diktatorparret uforsonlige til det sidste.

Med hænderne bundne bag ryggen og iført store, tunge vinterfrakker sang Nicolae Ceausescu den kommunistiske slagsang ’Internationale,’ mens Elena Ceausescu sendte eder og forbandelser mod de soldater, der førte dem væk fra det minimalistiske retslokale.

 • Mens langt de fleste rumænere i løbet af julen har fejret 30-året for oprøret mod Nicolae Ceausescu, så har et mindre antal tilhængere af diktatoren i dag tændt lys og lagt blomster ved den tidligere præsident og hustruen Elenas grav i Bukarest. (Foto: © Andrei Pungovschi, Scanpix)
 • Stillbillede fra lynretssagen mod Nicolae og Elena Ceaucescu, der begge blev dømt til døden 25. december 1989. Henrettelsen fandt sted umiddelbart efter domsafsigelsen. (Foto: © -, Scanpix)
1 / 2

Dommen blev udført i gården på stedet, hvor diktatorparret blev gennet op mod en mur og skudt.

Billeder fra den korte retsproces og billeder fra umiddelbart efter henrettelsen af Nicolae og Elena Ceausescu blev senere samme dag vist på rumænsk tv og spredte sig til tv-stationer verden over i de følgende dage.

Siden 2013 har det som turist været muligt at besøge den tidligere officersskole i Targoviste, der nu fungerer som museum.

Nicolae og Elena Ceausescu er begravet på Ghencea-kirkegården i Bukarest. Rumænien afskaffede dødsstraf den 7. januar 1990.