3.000 betjente i kæmpe tysk politiaktion: Gruppe mistænkes for plan om statskup og gidseltagning i det tyske parlament

Mindst 25 meldes anholdt ved historisk stor politiaktion. De beskyldes for at ville omstyrte demokratiet.

I morges førte en kæmpe politiaktion i Tyskland til anholdelsen af mindst 25 personer.

Her deltog over 3.000 betjente i en enorm aktion, der blandt andet omfattede razziaer i flere end 130 huse og lejligheder i mindst 11 tyske delstater. Heriblandt også en kaserne for tyske elitesoldater.

Der er tale om en historisk stor politiaktion mod en formodet højreekstremistisk terrorgruppe, fortæller DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

- Ifølge tyske medier skulle gruppen have haft planer om at storme det tyske parlament, Forbundsdagen, og tage fremtrædende politikere som gidsler i et forsøg på at styrte det tyske demokrati, indsætte et militært styre og optage forhandlinger med Rusland, siger han.

I alt beskyldes 52 mennesker for at have deltaget i eller understøttet kupforsøget, der skulle munde ud i en ny tysk stat med inspiration fra det tyske rige i 1871.

Blandt de mistænkte er tilsyneladende et kvindeligt, tidligere medlem af Forbundsdagen fra det højrenationalistiske parti AfD.

Ønske om uroligheder

Den formodede terrorgruppes medlemmer er angiveligt blevet rekrutteret blandt tidligere politifolk og soldater – og ikke mindst fra bevægelsen af såkaldte "Reichsbürger" (Rigsborgere red.). De forkaster det demokratiske system i Tyskland og vil erstatte det med et ikke-demokratisk styre, fortæller Michael Reiter.

- Efterforskningerne giver et indblik i terrortruslen fra Reichsbürger-miljøets dybe afgrund, lyder meldingen fra den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, ifølge Reuters. Hun slår fast, at de tyske myndigheder skrider til handling med alle retssystemets midler.

Ifølge tyske medier skulle gruppen siden november 2021 have planlagt et væbnet angreb mod Forbundsdagen, hvor man altså ville tage politikere som gidsler.

Forbundsdagen i Berlin stod angiveligt for skud i gruppens planer. (Foto: © Gerald Matzka, Gerald Matzka/picture-alliance/dpa/AP Images)

- Gerningsmændene håbede åbenbart på, at der efterfølgende ville opstå uroligheder i Tyskland, at sikkerhedskræfter ville solidarisere sig med terroristerne, og at det ville munde ud i, at demokratiet blev styrtet, siger Michael Reiter.

Han fortæller, at gruppen angiveligt skulle have planlagt at etablere en "skyggehær" med hemmelige kompagnier placeret rundt omkring i Tyskland.

  • Tysk politi rykkede her til morgen ud til flere end 130 adresser. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)
  • Politiaktionen fandt sted samtidigt i 11 ud af Tysklands 16 delstater. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Ifølge flere tyske medier skulle planen med statskuppet også indebære, at man ville indsætte en regering med en 71-årig mand i spidsen, som har været under overvågning som potentiel terrortrussel.

Ifølge ARD menes gruppen allerede at have sat navn på flere personer til vigtige ministerposter i forbindelse med "magtovertagelsen".

Endvidere ville man angiveligt optage udenrigspolitiske forhandlinger med Rusland, og ifølge det tyske medie Spiegel har man allerede forsøgt at tage kontakt til russiske instanser.

Ifølge mediets kilder har gruppen været i besiddelse af store summer penge.

Store sikkerhedsforanstalninger

Da en betydelig del af de mistænkte er tidligere soldater, blev dagens aktion betragtet som værende særligt farlig. Ikke mindst fordi der angiveligt var indikationer af, at de mistænkte var i besiddelse af våben.

Derfor blev styrkerne fra den tyske anti-terrorenhed, GSG 9, støttet af det medlemmer af specialenheden SEK, beretter ARD.

Mediet skriver, at flere af de formodede medlemmer af gruppen skulle have være aktive i den tyske corona-protestbevægelse. Herunder en tidligere oberst, som ved en demonstration ytrede ønske om at sende militærets elite-enhed, KSK, til Berlin for "at rydde ordentligt op".

Det tyske militær har de seneste år været ramt af flere skandaler, fordi højreekstremister har været en del af styrkerne. I 2020 kom det eksempelvis frem, at 550 tyske soldater var mistænkt for at være en del af højrefløjens miljø.

Senere på året blev et KSK-kompagni afviklet efter flere anklager om højrefløjsekstremisme.