32 års fængsel for mislykket terror

Fejlslagne terrorangreb i London og Glasgow sender 29-årig irakisk læge 32 år i fængsel. Angrebene var blandt andet rettet mod Londons natteliv.

En 29-årig irakisk læge blev onsdag idømt 32 års fængsel for fejlslagne bilbombeangreb mod en natklub i London og en tætpakket lufthavn i Glasgow i juni 2007. Bomberne kunne have dræbt flere hundrede mennesker.

Bilal Abdulla, som er født i Storbritannien men opvokset i Irak, blev tirsdag fundet skyldig i terrorplanerne ved en domstol i det sydøstlige London. Onsdag fulgte strafudmålingen, der endte med to livstidsdomme.

Inden dommen blev afsagt, kaldte sagens dommer, Colin Crichton Mackay, Abdulla, for en "religiøs ekstremist og en fanatiker". Han understregede samtidigt, at Abdullas vrede mod den amerikanskledede Irak-invasion på ingen måde retfærdiggjorde hans handlinger.

Under retssagen indrømmede Abdulla, at han var en "terrorist", men han beskyldte den britiske regering for at være præcis det samme i forbindelse med deres angreb på Irak. Han fastholdte også, at det ikke var han intention at dræbe nogen.

Kollegaen blev friknedt

I retten var også den 28-jordanske neurolog Mohammed Asha, som blev frikendt for alle sigtelser mod sig.

Episoderne, som onsdag sendte 29-årige Abdalla i fængsel i 32 år fandt sted den 29. og 30. juni sidste år. Her opdagede politiet to Mercedesbiler - uden for natklubben Tiger Tiger samt foran et busstoppested i nærheden.

De to biler var fyldt med bomber, som var fremstillet af gasbeholdere, benzin og søm. Efter planen skulle først den ene bil sprænge i luften, og når folk stimlede sammen for at se, hvad der var sket, skulle den anden bils bombe detonere og dræbe dem.

Bomberne sprang dog aldrig på grund af en fejl i de mobiltelefoner, som blev brugt som detonatorer, fik juryen at vide under retssagen.

Dagen efter det mislykkede forsøg i London natteliv hamrede en jeep med en lignende last ind i hovedterminalen i Glasgow Lufthavn i Skotland i det, der angiveligt var et selvmordsangreb. Der kom dog aldrig nogen eksplosion.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter