347 kilometer lang undervandsgrotte opdaget i Mexico

Opdagelsen af grotten kan føre til ny viden om maya-folket.

Dykkere i Mexico har opdaget det, der formodes at være verdens største undervandsgrotte.

I månedsvis har dykkerne undersøgt de labyrint-agtige gange i grotterne i vandet ved halvøen Yucatán, der adskiller det Caribiske Hav fra den Mexicanske Golf.

Det er nu lykkes dem at forbinde grottesystemet kendt som Sac Actun med det såkaldte Dos Ojos-systemet, så det nu strækker sig over 347 kilometer.

  • En dykker undersøger et dyreskelet i grottesystemet Sac Actun ved byen Tulum på Yucatán-halvøen i Mexico. (Foto: handout © Scanpix)
  • Dykkere måler længden af Sac Actun grottesystemet. (Foto: handout © Scanpix)
  • Dykkere har forbundet undervandsgrotterne Sac Actun (billedet) og Dos Ojos, så man nu har det, der formodes at være verdens længste undervandsgrotte. (Foto: handout © Scanpix)
  • Den samlede længde på undervandsgrottesystemet er 347 kilometer. (Foto: handout © Scanpix)
  • Dykkere har tidligere fundet, hvad de formoder er en hemmelig passage under et tusind år gammelt tempel i området. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 5

Det er undervandsarkæolog Guillermo de Anda, som er leder af projektet The Gran Acuifero Maya, der har til opgave at undersøge og bevare vandene ved halvøen.

Og forhåbningen for ham er, at opdagelsen kan tilvejebringe ny viden om maya-civilisationen, der levede på halvøen, inden spanierne erobrede området.

- Det vil kaste mere lys over, hvordan de oprindelige kolonier og bosættelser, før spanierne kom til, er opstået, siger Guillermo de Anda til nyhedsbureauetReuters.

Facebook
Twitter