358.700 danske doser AstraZeneca-vaccine skal sendes til Kenya

Vaccineudrulningen er gået i stå i det østafrikanske land. Nu kommer en hjælpende hånd fra Danmark.

En tour-guide får et skud med AstraZeneca. I marts fik Kenya de første doser, men nu er man løbet tør. (Foto: MONICAH MWANGI © Ritzau Scanpix)

358.700 doser af coronavaccinen fra AstraZeneca er klar til at blive sendt afsted til det østafrikanske land Kenya.

Det sker via et samarbejde mellem Statens Serum Institut og FN-organisationen Unicef, oplyser udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

- Kenya er et land, vi har arbejdet tæt sammen med i årtier. Det gør vi også med Unicef, så det er to gode partnere, siger han.

- Det er utroligt dejligt, at vi med så kort varsel får hjælp af Unicef og sundhedsministeriet i Kenya, så vaccinerne kan komme i spil.

Unicef vil stå for logistikken i forbindelse med leveringen og bistå med kontakten til det kenyanske sundhedsministerium, lyder det fra ministeriet i en pressemeddelelse.

Her står der desuden, at vaccinerne udløber den 31. juli.

Og Kenya har hårdt brug for vaccinerne, fortæller Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet.

- Selvom det ikke lyder af meget til et land med over 50 millioner indbyggere, så kan det virkelig gøre en forskel, hvis man målretter dem til ansatte i sundhedssektoren eller den sociale sektor, hvor der er stor risiko for smitte.

203 kenyanere er færdigvaccinerede

Mens en række lande i den vestlige verden efterhånden har formået at give mindst et enkelt stik til halvdelen af befolkningen, ser det ganske anderledes ud i Afrika.

Mens det går fremad i Danmark, er Kenyas vaccineudrulning gået i stå. (© Ourworldindata.org)

Her er vaccineudrulningen nærmest gået helt i stå. Og Kenya er ingen undtagelse.

I øjeblikket er blot én procent af verdens coronavacciner leveret til Afrika, hvor omkring 17 procent af verdens befolkning bor.

De fleste afrikanske lande er afhængige af levering af vacciner gennem det såkaldte Covax-program, der skal sikre vacciner til verdens fattigste.

Initiativet skulle have sikret 66 millioner vacciner til Afrika i foråret, men det blev kun til 18 millioner på grund af den voldsomme smittebølge, der skyllede ind over Indien i april.

Størstedelen af vaccinerne bliver nemlig produceret på en fabrik i Indien, som er ramt af et eksportforbud, og det har man i den grad mærket i Afrika.

Udfordringen stopper ikke med leveringer af vacciner. De skal nemlig også distribueres, og det kræver ubrudte kølekæder, personale, information og organisering. Det måtte man sande i Malawi i sidste måned, hvor man endte med at skulle afbrænde 20.000 af landets 100.000 modtagne coronavacciner, fordi de var udløbet. (Foto: AMOS GUMULIRA © Scanpix)

Forsker: Ikke en holdbar løsning

Når eksempelvis EU-lande som Danmark donerer vacciner til andre lande, er det normalt den internationale alliance Covax under verdenssundhedsorganisationen WHO, som står for at fordele vaccinerne.

Af hensyn til sikkerhed og logistik vil Covax kun levere direkte fra den enkelte producent til det land, der modtager vaccinen. Derfor er de hundredtusinder af AstraZeneca-vacciner ikke med i det officielle program.

Under to procent af Kenyas befolkning har fået et stik, og samtidig ligger der en tikkende bombe under det kenyanske vaccinationsprogram, fortæller DR's Afrika-korrespondent:

Derfor har det været nødvendigt for regeringen at finde en anden løsning, så vaccinerne bliver brugt til andet end at samle støv.

Og her meldte Unicef sig så på banen til at hjælpe med forsendelsen af vaccinerne.

- Det er Unicef, der har vurderet, at Kenya er det bedste land at give denne her donation til. De har erfaring med, at Kenya tidligere hurtigt har omsat vaccinerne, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

  • Begejstringen var stor hos Kenyas regering, da man i marts modtog de første doser af AstraZeneca-vaccinen. (Foto: THOMAS MUKOYA © Ritzau Scanpix)
  • Man modtog omkring en million doser. (Foto: THOMAS MUKOYA © Ritzau Scanpix)
  • De blev hurtigt brugt på blandt andet at vaccinere ansatte i sundhedssektoren og hos ansatte i de sociale sektorer, hvor man er udsat for smitte. (Foto: MONICAH MWANGI © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Samarbejdet udenom Covax er dog ikke en model, der er holdbar i fremtiden.

- Beslutningen nu og her giver god mening, så vaccinerne ikke bliver for gamle. Men fremover bør man finde en anden løsning, så de vacciner, man sender videre, ikke vender omkring Danmark, men går direkte i Covax’ forsyningskæde, siger professor Flemming Konradsen.

- Det er ikke effektivt at sende vacciner til Danmark, hvor de ligger nogle måneder, og så lave en håndholdt aftale, der gør, at de kan bruges i et land sydpå.

Det er ministeren enig i.

- Regeringen har meldt ud, at inden dette år udløber, vil vi donere tre millioner vacciner til udviklingslandene. Der kommer Covax til at stå for en væsentlig del af dem, siger han.

RETTELSE: Det fremgik tidligere af artiklen, at de 358.700 vaccinedoser fra AstraZeneca var sendt fra Danmark til Kenya. Vaccinerne skal også sendes afsted, men det er ikke sket endnu. Opdateret lørdag den 5. juni klokken 13:30

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk