360-VIDEO En million børn på flugt fra Sydsudan

I Sydsudan er en million børn nu sendt på flugt fra borgerkrig.

Ifølge UNICEF og UNHCR er der nu i alt sendt 1,8 millioner mennesker på flugt, og af dem er 62% børn. Det svarer til at hvert femte barn er på flugt. De fleste flygter til nabolandet Uganda, hvor man har taget imod mere end 800.000.

Flygtningekrisen er den hurtigst voksende i verden, og Sydsudan oplever lige nu en sjælden forfærdelig kombination af hårde kampe mellem tilhængere af regeringen og forskellige oppositionsgrupper, hungersnød og kolera.

FN og talrige nødhjælpsorganisationer arbejder i Sydsudan, men de har utrolig svært ved at nå de allermest sårbare grupper.

Hårde kampe tvinger hjælpearbejdere væk, og i flere områder bliver de decideret nægtet adgang. Flere end 80 nødhjælpsarbejdere er blevet dræbt i Sydsudan.

Sydsudan er verdens yngste nation, men det kun seks år gamle land har ikke oplevet ret meget andet end krig.

Selvstændigheden i 2011 betød afslutningen på en krig med naboerne i Sudan, og kortvarigt så det lovende ud. Olie i undergrunden og en befolkning med mod på et nyt liv efter en opslidende krig, men det holdt ikke længe.

Salva Kiir blev indsat som præsident og Rieck Machar, som vicepræsident. De repræsenter hver sin etniske gruppe. Præsidenten er dinka og den nu tidligere vicepræsident nuer. De kunne ikke blive enige om at dele magten og endte i en krig, der nu på fjerde år har udviklet sig fra en magtkamp til også at være en etnisk krig.

FN har advaret om at det kan udvikle sig til folkedrab, og i sidste måned gik Storbritannien skridtet videre, og beskyldte Sydsudans regering for at blokere for nødhjælp til andre etniske grupperinger og beskrev samtidig situationen som folkedrab.

Uganda er blevet rost for sin måde at håndtere flygtninge på. Selvom der er ankommet flere end 800.000 fra Sydsudan, så får de alle et stykke jord og ret til at etablere sig.

DR besøgte i forrige måned området, her kan du med et særligt 360 graders kamera, få et særligt indtryk af hvordan det er at være flygtning fra Sydsudan.

I videoen fremgår det at der hver dag ankommer 3000 nye flygtninge over grænsen. Det tal er i dag tættere på 2000.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter