Danmark bruger for få penge på forsvar og bør overholde Natos målsætning om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på militær.
Det mener 40 procent af de adspurgte danskere i en ny undersøgelse, som Epinion har udarbejdet for DR.
Her er 40 procent helt eller overvejende enige i, at Danmarks forsvarsudgifter skal op på to procent af BNP fra de nuværende 1,2 procent.
Venstre vil ikke bruge flere penge
Forsvarsordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er glade for resultatet, men har ikke planer om at finde flere penge til militær.
I forvejen er der med det nyeste forsvarsforlig tilført 12,8 milliarder kroner frem til 2023, som vil bringe forsvarets andel af BNP op på 1,3 procent.
- Jeg er glad for, at 40 procent synes, det er en god ide, for det har været svært at fastholde forsvars- og sikkerhedspolitikken på den politiske dagsorden, siger Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen.
Alligevel vil han ikke love at gøre, som de 40 procent ønsker.
- Vi tager det med i vores overvejelser. Men det må være sådan, at vi ikke skal bruge flere ressourcer, end de udfordringer vi umiddelbart kan se. Nu har vi lavet et forsvarsforlig, som efter Venstres mening imødegår de umiddelbare udfordringer, siger han.
S: Vi skal bruge det nødvendige
Dansk Folkeparti havde gerne haft flere reserveenheder af værnepligtige med i forsvarsforliget, men partiet mener ligesom Venstre, at Danmark overordnet set bruger penge nok.
- Man er også nødt til at respektere den måde, Forsvaret arbejder på. Der er grænser for, hvor mange penge man kan bruge på en gang for at sige det lige ud, siger forsvarsordfører Marie Krarup.
Hos Socialdemokratiet kalder forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen undersøgelsens resultat "overraskende". Men heller ikke han vil gå ud over forsvarsforliget.
- Danskerne har forstået, at vi er i en ny og mere alvorlig situation. Så er spørgsmålet, om vi skal helt op på to procent. Jeg synes, vi skal spørge os selv, hvad det er, vi har behov for, for at vi kan være trygge i hverdagen. Det har vi sikret med det nye forsvarsforlig, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører.
Danmark når ikke deadline
Det danske forsvarsbudget er aktualiseret op til topmødet i Nato, som begynder i morgen.
Her har den amerikanske præsident, Donald Trump, varslet, at forsvarsalliancens medlemmers vilje til at overholde den fælles målsætning om at bruge to procent af deres bruttonationalprodukter på militær, er hans øverste prioritet.
Før topmødet har han sendt personlige breve til de medlemmer, som ikke forventes at nå målsætningen inden en fælles deadline i 2024, deriblandt Danmark.
Der er dog uenighed mellem Nato-medlemmerne om, hvorvidt man er blevet enige om at arbejde hen imod, eller mindst nå op på, to procent af BNP i 2024.
13 lande forventes ikke at nå deadlinen. Se hvilke i grafikken herunder.