40 procent i Skåne-kommune stemte på Sverigedemokraterne

I 19 af Skånes 33 kommuner fik det indvandringskritiske Sverigedemokraterne flest stemmer ved søndagens valg.

Sverigedemokraternes partileder Jimmie Åkesson glæder sig ved partiets valgfest i Stockholm. (Foto: Anders Wiklund/TT © Scanpix)

Sverigedemokraternes højborg ligger i Skåne og hedder Sjöbo. Næsten 40 procent af stemmerne i kommunen gik til det indvandringskritiske parti ved søndagens valg til Riksdagen.

Partiet er dermed større i Sjöbo end landets to største partier Socialdemokraterne og Moderaterna tilsammen, skriver Aftonbladet.

- Vi havde gode forhåbninger om Sjöbo, men det her er fantastisk. Utroligt godt, siger SD's lokalleder i Skåne, Jörgen Grubb, til avisen.

Sjöbo har i mange år været forbundet med kritik af indvandrere. Allerede i 1989 fik et lokalt parti foranstaltet en folkeafstemning om et kommunalt modtagecenter for flygtninge.

Åkesson: Det nye SD har udspring her

Men SD's fremgang i Skåne omfatter ikke kun Sjöbo. I valget til Riksdagen blev partiet størst i mindst 19 af landsdelens 33 kommuner. Og i fem af disse var opbakningen på over 35 procent ifølge den foreløbige optælling.

At SD klarer sig så godt i Skåne skyldes blandt andet partiets lange historie i området. Det mener partileder Jimmie Åkesson.

- Det nye SD, som findes i dag, har sit udspring i Skåne og Blekinge. Det var ligesom her, det begyndte, sagde han før valget til Aftonbladet.

Lokalt har taktikken siden det forrige valg i 2014 været at få flere mennesker til at melde sig ind og stille op som kandidater til lands- og lokalvalg.

- På fire år er vi gået fra knap 300 godkendte kandidater i Skåne til næsten 1000, siger Jörgen Grubb.

- Måske ikke i storbyerne, men i mange kommuner har man lyttet til, hvad vi siger, og ikke hvad andre siger om os, tilføjer han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk