4.000 breve er sendt ind og ud af Breiviks fængsel

Den norske massemorder får afvist at skrive med visse højreekstreme personer, men modtager mange breve.

Breivik mødte i går op i retten i sagen, han har anlagt mod den norske stat. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Anders Behring Breivik mener, den norske stat bryder menneskerettighederne ved at holde ham helt isoleret fra omverdenen.

Et af argumenterne for denne påstand er den brevkontrol, som massemorderen er underlagt.

Men ifølge den norske statsadvokat, der forsvarer fængselsforholdene, Adele Matheson Mestads, er det kun en brøkdel af brevene til og fra Breivik, der bliver afvist eller censureret.

- Der er sendt og modtaget ca. 4.000 breve i hele afsoningsperioden. Når 600 er nægtet modtaget, er det altså bare 15 procent, påpegede advokaten, da retssagen Breivik mod den norske stat begyndte i går.

Breivik sender ifølge norske Aftenposten primært breve til andre højreekstreme personer og meningsfæller. Ligesom sådanne personer sender hilsner og holdninger til ham.

Kontrollen med al ind- og udgående post sker for at undgå, at massemorderen inspirerer andre til at begå terror.

De afviste breve er 'fulde af dehumanisering, antiislamisme, fremmedfrygt og dybt had', forklarede statsadvokaten.

Det er blandt andet fremtrædende højreekstreme personer fra udlandet, som Breivik er blevet nægtet at skrive til.

I dag begynder anden dag af retssagen mod den norske stat, og ifølge norske VG ventes det, at Breivik vil holde en længere tale i stil med den lange monolog, han holdt, da han for fem år siden blev dømt for forbrydelserne på Utøya og i Oslos regeringskvarter.

Han har i dag tre timer til at tale.

Sagen kort

  • Breivik, dømt for drab på 77 mennesker og terror 22. juli i Norge, har sagsøgt den norske stat for brud på menneskerettighederne, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold.
  • Breivik har skrevet en tale på 13 sider om sine afsoningsforhold, da han synes hans forhold er umenneskelige. Han skal beskrive sin hverdag i fængslet, og hvordan han har oplevet restriktionerne
  • Selv om Anders Behring Breivik har siddet i isolation i knap fem år, så tyder det ikke på, at han har taget skade af det, fortalte den norske stats advokat Marius Emberland under retsmødet i Skien tirsdag.
  • Ifølge advokaten har Breivik haft - og har stadig - adgang til tre celler: En bocelle, en studiecelle og en træningscelle. Samtidig har han i begge fængsler haft mulighed for at bevæge sig udendørs.