40.000 immigranter skaber vækst i udkants-Canada

Canadierne har vendt afvikling til udvikling med målrettet plan for indvandring til yderområderne.

Atlantisk Canada har i årevis haft nøjagtigt de samme udfordringer som Danmarks yderområder har. De unge rejser væk. Firmaer mister hænder, hjerner og vækst.

Men nu er afvikling vendt til udvikling.

I 2016 dannede firmaer og den liberale regering i fællesskab en ny strategi for vækst, hvor immigration er hjørnestenen.

På blot tre år er 40.000 indvandrere kommet til, eksporten er steget med 35 procent, og befolkningstallet vokser for første gang i årtier.

Albie Theron fra Sydafrika, J. R. Mercado fra Filippinerne og Liang Rong fra Kina er tre af de 40.000 nye canadiere.

- Vi er faldet godt til. Det er et trygt miljø. Vi behøver ikke låse døren om natten længere, siger Albie Theron, der for tre måneder siden fik arbejde på en kartoffelfabrik.

Han var ellers 4. generationsfarmer derhjemme. Men kriminaliteten fik ham til at flytte.

Filippinske J. R. Mercado har været i Canada i et år med sin hustru. Han arbejder på en muslingefabrik.

- For os, så snart vi havde udfyldt og indsendt alle papirer til immigrationsmyndighederne, gik der kun syv dage. Så var alt godkendt, siger han.

Kinesiske Liang Rong har kun været i Canada i få uger. Hun kommer fra den kinesiske storby Dalian med over seks millioner indbyggere. Hun er universitetsuddannet og har arbejdet som lærer.

Nu er hun havnet i et område på størrelse med Frankrig, hvor der blot bor to millioner mennesker. Og hvor vintertermometeret nemt kommer under minus 20 grader.

Alligevel er hun klar til at tilbringe resten af sit liv i Atlantisk Canada.

- Mit første indtryk er, at folk her er søde og venlige. De er ivrige efter at hjælpe hinanden. De tager sig af hinanden, siger hun.

I 2016 lavede canadierne 'Atlantic Growth Strategy', der har fem hovedpunkter: Immigration, innovation, grøn vækst, turisme og infrastruktur.

Siden er der investeret knap 20 milliarder kroner i strategien.

- Vi er et land og en region, der er bygget af immigranter. Over 80 procent af indbyggerne her i området mener, at indvandring er positivt. De tror ikke, at indvandrerne tager deres job. Faktisk er det stik modsat. De skaber jobs, siger immigrationsminister Lena Diab.

Hun er selv immigrant. Som 11-årig flygtede hun sammen med sine forældre fra krig og ødelæggelse i Libanon.

- For første gang nogensinde er vi ved at få en yngre befolkningsgruppe her i området. Og vi har det højeste indbyggerantal nogensinde i vores historie, tilføjer hun.

Befolkningstallet i Atlantisk Canada er steget med 60.000 mennesker siden 2015. Fraflytning er altså vendt til en stigning på 2,5 procent.

40.000 immigranter fra 75 forskellige lande har siden 2017 slået sig ned i Atlantisk Canada. (Foto: Michael Lyck Poulsen - DR)

I hovedbyen Moncton i provinsen New Brunswick er 275 erhvervsledere og politikere samlet til konference om fremtidens arbejdsstyrke.

Beregninger viser, at provinsen står til at miste 120.000 arbejdere, der går på pension i løbet af de næste ti år. Der fødes ikke nok børn til at udfylde hullet i arbejdsstyrken.

Derfor har den lokale arbejdsminister, Trevor Holder, fra det konservative parti, et klart krav til de fremmødte erhvervsfolk.

- Hvis I ikke kan fremvise en plan for øget befolkningstilvækst og for at tiltrække nye canadiere, skal I ikke bede regeringen om støtte til infrastruktur.

Med andre ord: Lad falde, hvad ikke kan stå. Også selvom det er bysamfund, vi taler om.

- Ærligt talt. Vi kan ikke investere i områder, hvor der ikke bor nogen, siger Trevor Holder.

Et budskab, som de lokale godt ved passer.

- To tredjedele synes, vi har brug for flere indvandrere. Når virksomhederne har svært ved at finde personale, bliver det tydeligt, at vi må tage imod dem med åbne arme. Immigration udgør en hjørnesten i løsningen, siger den administrerende direktør for handelskammeret i New Brunswick, John Wishart.

Pernille Fischer Boulter er dansker. I 20 år har hun boet og arbejdet i Atlantisk Canada, hvor hun globalt hjælper firmaer med at udvikle sig. I 2016 var hun med til at udvikle 'Atlantic Growth Strategy'.

- En virksomhed som min kunne ikke fungere, hvis jeg ikke havde immigranter fra andre lande. Man har en større mulighed for at eksportere, når man har både kulturelle- og sprogkompetencer, som immigranterne kommer med, siger hun.

Selvom flertallet af canadierne bakker op om strategien, så er der også skepsis.

- 'De kommer og tager vores job'. Sådan nogle ting bliver selvfølgelig også sagt. Men den bliver ikke brugt i den offentlige debat, så den ruller ikke ud til noget, der bliver en betændt dialog. Som jeg føler, at det er nogle gange i Danmark, siger Pernille Fischer Boulter.

Shawn MacFadden er indfødt canadier. Efter en årrække i storbyen Vancouver er han vendt tilbage til sin fødeegn, New Brunswick.

Han har bemærket, at området er blevet mere multikulturelt.

- New Brunswick er et meget konservativt sted. Anderledes livsformer gør folk ilde til mode. Folk har indgroede vaner og er bange for forandringer, siger han og bekræfter, at begge sider findes i debatten.

- Når man vender tilbage, ser man mange flere kulturer. Jeg synes, at man skal være åben for forskellige folk, der kommer hertil. Det er en styrke, siger Shawn MacFadden.

Se hele indslaget fra Canada i 21 Søndag her.