400.000 vilde hunde i Syditalien

Vilde omstrejfende hunde i det sydlige Italien er så stort et problem, at der er tale om en national nødsituation, siger formanden for de italienske dyrlæger, Carlo Scotti.

Myndighederne prøver at indfange hundene. Amtets præfekt har underkendt den lokale anklagers bemyndigelse til at hundene skydes. (Foto: APTN © APTN)

Vilde, omstrejfende hunde i det sydlige Italien er så stort et problem, at der er tale om en national nødsituation, siger formanden for de italienske dyrlæger, Carlo Scotti.

Dødsensfarlige

De aggressive hunde er kommet på forsider og i tv-nyheder, efter at en hundeflok i en siciliansk kystflække søndag dræbte en ti-årig dreng, og i går var tæt på at tage livet af en 24-årig kvinde. Der er rapporteret om stribevis af andre episoder i bebyggelsen på kysten mellem mellem Marina di Modica og Sampieri, og to hunde blev i går skudt, da de angreb to politifolk.

Der er herreløse hunde over det meste af Syditalien, nærmere betegnet på Sicilien, i Puglia, Calabrien, Campanien og Molise, skriver dagbladet Corriere della Sera. Der anslås at være omkring 400.000 af dem, men det nye er, ifølge de italienske medier, at mange af hundene er herreløse i anden eller tredje generation. De har derfor ingen husdyragtig relation til mennesker, og optræder som vilde - aggressivt og i flok.

Men dyreværnslovgivningen i Italien tillader ikke anden bekæmpelse af hundeflokkene end forsøg på sterilisation, eller den mere kostbare anbringelse i hundeinternater.

10.000 i Palermo

I Palermo, Siciliens største by, anslår myndighederne at der er mindst 10.000 vilde hunde. Skadestuer og hospitaler behandler jævnligt folk for hundebid i ben og hænder, og en del af hundeflokkene betragtes som egentlig farlige, skriver dagbladet La Repubblicas Palermo-udgave.

Byens myndigheder har 270.000 euro til sterilisationsprogrammet, og håber i løbet af det kommende år at sterilisere 2.000 hunde. Sidste år steriliserede man 800, og rådmanden for sundhed, Aristide Tamajo, forudser optimistisk at man i løbet af fem år vil have steriliseret samtlige godt 80.000 herreløse hunde i provinsen.

Ubrugte midler

I Rom anklager viceministeren for sundhed, Francesca Martini, de regionale og lokale myndigheder for at bære ansvaret.

- Det er dem, der skal tage sig af problemet, og de har ikke anvendt de 30 millioner euro, der har været afsat til formålet i årene siden 2001, siger ministeren, der tilhører det regionalt-orienterede norditalienske parti, Lega Nord.

Facebook
Twitter