414 millioner stykker plastik på australske paradisøer

Australiens sidste "uspolerede paradis" er ramt af massiv plastikforurening.

Ifølge forskerne lyder et konservativt estimat, at der ligger omkring 414 millioner stykker plastik på den mestendels ubeboede øgruppe Cocosøerne i Det Indiske Ocean. (Foto: SILKE STRUCKENBROCK © Scanpix)

977.000 sko og 370.000 tandbørster er blandt de voldsomme mængder plastik, der ligger og flyder på Cocosøerne i Det Indiske Ocean.

Ifølge en række australske forskere, der står bag en artikel i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, findes der omkring 238 tons plastikaffald på de 27 øer.

- Vores estimat er konservativt sat, da vi kun har indsamlet prøver i ti centimeters dybde og ikke kunne få adgang til nogle af de strande, der er kendt som 'hotspots' for affald, udtaler Jennifer Laver fra universitet i Tasmanien i en pressemeddelelse.

Øgruppen med lidt over 500 indbyggere kendes også som Keelingøerne og ligger nordvest for Australien omtrent halvvejs mod Sri Lanka.

Øerne ligger ganske isoleret i Det Indiske Ocean.

Australiens uspolerede paradis

Med azurblåt vand, verdensklasse-dykning, rigtigt dyreliv og stort set tomme strande - måske bortset fra de store mænger plastikaffald - bliver Cocosøerne markedsført som Australiens 'sidste uspolerede paradis'.

Ifølge Jennifer Lavers er undersøgelsen med til at bevise, hvor meget plastikaffald, der cirkulerer rundt i verdenshavene.

- Plastikforurening er nu allestedsnærværende i havene. Og fjerntliggende øer er ideelle steder at få et objektivt skøn for, hvor store mængder affald, der cirkulerer rundt på kloden, siger hun.

I 2017 offentliggjorde Julie Laver forskning, der viste, at den fjerntliggende ø Henderson Island i Stillehavet havde den højeste kendte forekomst af plastikaffald noget sted i verden.

Cocosøernes rummer ikke ligeså meget plastik per kvadratmeter. Men den samlede mængde affald er større og anderledes, fortæller hun.

- Modsat Henderson Island, hvor det meste af det affald, det var muligt at identificere, var relateret til fiskeri, var plastikken på Cocosøerne i høj grad genstande til engangsforbrug som for eksempel skruelåg og sugerør foruden ting som sko og undertøj.

Ufattelige mængder plastik

Omfanget af plastikforurening er svært at fatte. Ifølge forskerne skvulper så meget som 5,2 billioner - millioner millioner - stykker plastik rundt i verdenshavene.

- Omfanget af problemerne betyder, at det ikke er muligt at rense vores have. Og det vil tage meget lang tid at rydde op på vores strande. Et arbejde, der skal gentages mange gange, siger Anett Finger fra universitet i Tasmanien.

Øerne flyder med plastik. (Foto: JENNIFER LAVERS © Scanpix)

Omkring 40 procent af den plastik, der bliver produceret et givent år, ender i havet samme år. Og på de seneste er det gået stærkt.

Næsten halvdelen af den plastik, der er fremstillet i løbet 60 år, er blevet til inden for de seneste 13 år.

- Den eneste holdbare løsning er at reducere plastikproduktion og -forbrug samtidig med, at bedre affaldshåndtering forhindrer disse materialer i at havne i havene i første omgang, siger Anett Finger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter