44 år efter sin død: Nu bliver Francos grav flyttet

Den spanske regering har sat dato for, hvornår den spanske diktators grav bliver flyttet fra De Faldnes Dal.

En kvinde placerer et billede af den tidligere spanske diktator Francisco Franco ved hans grav på for at markere hans dødsdag den 20. november. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Efter mere end et års juridisk tovtrækkeri er der nu sat punktum for, hvornår de jordiske rester af den spanske diktator Francisco Franco skal flyttes.

Det bekræfter den spanske regering på Twitter.

- Torsdag den 24. oktober vil den spanske regering fortsætte opgravningen af resterne af diktator Francisco Franco fra basilikaen i De Faldnes Dal, skriver regeringen blandt andet.

Den spanske regering har længe ønsket at flytte Francos grav, og oprindeligt skulle det være sket 10. juni, men Francos familie appellerede flytningen til højesteret.

I september afviste højesteretten dog ønsket og gav dermed grønt lys for, at regeringen kan flytte resterne af Franco - en afgørelse, som den socialistiske premierminister, Pedro Sanchez, har betegnet som en "sejr for demokratiet".

Siden sin død i november 1975 har Franco været begravet i et mausolæum i De Faldnes Dal, omkring 50 kilometer vest for hovedstaden Madrid.

I området, der spreder sig over 13,6 kvadratkilometer, er også knap 34.000 faldne fra den spanske borgerkrig begravet, og argumentet har blandt andet været, at det er upassende at have Franco begravet her.

Slut med at hylde Franco

Samtidig har premierminister Pedro Sanchez' regering gjort det klart, at de ikke "fortsat vil glorificere" diktatoren og fastholdt, at hensynet til ofrene for Francos regime har været prioriteten.

Den spanske diktator skal flyttes til en gravplads på kirkegården Mingorrubio, i El Pardo i udkanten af Madrid, hvor Francos enke, Carmen Polo, også er begravet.

Hvordan det praktisk kommer til at forløbe står endnu ikke helt klart, men det vil ske "ved en lukket og privat begivenhed med deltagelse af familien", og som repræsentant for regeringen vil den fungerende justisitminister, Dolores Delgado, deltage, skriver El Mundo.

Mindesmærket i De Faldnes Dal har været lukket siden 11. oktober for at sikre, at flytningen kan foregå diskret og fredeligt.

Det anslås, at op mod 240.000 besøgende hvert år lægger vejen forbi De Faldnes Dal.

  • På en klar dag kan korset over De Faldnes Dal ses helt fra Madrid. (Foto: Sergio perez © Scanpix)
  • Francos tipoldebarn Luis Alfonso de Borbon efter et besøg ved hans grav sidste år. (Foto: Susana Vera © Scanpix)
  • Sidste år samledes sympatisører i Francos Mausoleum på 43-årsdagen for hans død. (Foto: Sergio perez © Scanpix)
  • Kø foran diktatorens grav på 43-årsdagen for hans død. (Foto: Susana Vera © Scanpix)
  • Franco dyrkes stadig af nogle spaniere. Her er det kalendere og andre souvenirs til salg i Madrid. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)
1 / 5