44.000 soldater og flere militærfly skal bekæmpe flammerne i Amazonas

Præsident Bolsonaro har været nødt til at handle, fortæller Sydamerika-korrespondent.

I år er der fra januar til august blevet registreret 73.000 skovbrande i Amazonas. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Dele af Amazonas står i flammer, og det får nu Brasilien til at indsætte 44.000 soldater og adskillelige militærfly til at bekæmpe de brande, der hærger i den nordlige del af det enorme skov-område.

Det har landets forsvarschef, Raul Botelho, meddelt lørdag på en pressebriefing.

I første omgang bliver militærets opgave ifølge nyhedsbureauet AP at sende 700 mand til området omkring Porto Velho, der er hovedstad i delstaten Rodenia.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har efter massivt pres fra det meste af verden givet tillade til, at militæret nu sættes ind for at forsøge at bremse det høje antal brande, der lige nu æder dele af verdens største regnskov.

En stykke af Amazon-junglen brænder. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Man kommer ikke brandene helt til livs

Nyheden om den militære assistance er generelt blevet taget godt imod af Brasiliens befolkningen, lyder det fra Kristian Almblad, der er korrespondent i Sydamerika for DR.

- Folk har været lidt delte i forhold til, hvor stort det her problem er, men de fleste er kommet frem til, at der nok er et problem i Amazonas, fortæller han.

Tal baseret på satellitovervågning i Det Nationale Institut for Rumforskning (Inpe) kunne tidligere på ugen fortælle, at antallet af brande i Amazonas i år er rekordhøjt.

Satellitdata kunne også fortælle, at et skovområde på størrelse med en fodboldbane forsvinder hvert minut.

- Amazonas er så gigantisk stort, så det er svært at forestille sig, så når vi taler om, at der hvert minut forsvinder en fodboldbane eller to i brandene, så vil der gå lang tid, før man får bugt med det her, siger Kristian Almblad.

Det er de enkelte delstater i Brasilien, der skal anmode om at få hjælp af de tusindvis af soldater, skriver Ritzau.

Forsvarsminister, Raul Boelho, oplyser også, at militæret vil indsætte to Hercules-fly, der hver kan kaste op mod 12.000 liter vand på flammerne.

- Der er også en række naturlige brande i skovene, så at komme brandene til livs er umuligt, men man tager hul på nogle af de steder, der er mest befolket, så man i det mindste undgår de røggener, der også har været en del af historien, fortæller Kristian Almblad.

- Folk har haft svært ved at trække vejret på grund af den her meget kraftige røg, så nu går man i gang med arbejdet, men at komme brandene helt til livs, kommer ikke til at ske.

Præsidenten har været nødt til at vise handlekraft

Både den amerikanske præsident, Donald Trump, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har tilbudt at hjælpe med at slukke brandene, men det er ikke noget, Brasilien har sagt ja tak til.

- Generelt har man i Brasilien den opfattelse, at Amazonas er brasiliansk, og det er ikke noget andre skal blande sig i, siger korrespondenten.

- Jeg tror faktisk, at når Jair Bolsonaro sidder på kontoret på præsidentpaladset, så tænker han, at han helst bare vil lade det her køre, som det gjorde, men på grund af den folkelige reaktion, har han været nødt til at vise handlekraft.

Ifølge Brasiliens forsvarsminister har den amerikanske præsident dog ikke tilbudt nogen konkret assistance, skriver Ritzau.

I 2019 er der indtil videre registreret næsten 73.000 skovbrande, mens der i 2018 blev registreret 40.000 brande i løbet af hele året.

Facebook
Twitter