463 hentet i helikopter: Nu er krydstogtskibet på vej i havn

Myndighederne har midlertidigt afbrudt evakueringen, mens skibet slæbes i havn.

Helikopterne holder pause i evakueringsaktionen. (Foto: Svein Ove Ekornesvåg)

Redningsaktionen på det nødstedte norske krydstogtskib 'Viking Sky' er gået ind i en ny fase.

Det er nemlig lykkedes at fastgøre slæbebåde til det store skib, så det nu kan bugseres i havn i Molde.

Det er ikke til at sige, hvor lang tid denne del af redningsaktionen vil tage, oplyser Jan Arve Dyrnes, der er talsmand for Fræna Kommunes beredskab på et pressemøde.

Vejret volder fortsat problemer ved Norges kyst, hvor myndighederne midlertidigt har afbrudt redningsaktionen med helikopter.

Indtil nu har helikoptere hejst passagerer ud fra skibet én efter én.

På den måde er det lykkedes at evakuere over 400 af de omkring 1.300 personer, der er om bord på det nødstedte norske krydstogtskib 'Viking Sky'.

20 personer er transporteret til behandling på lokale sygehuse.

Talsmand for beredskabet Jan Arve Dyrnes og redningskoordinator Jan Morten Dale på pressemødet.

80 kilometer på slæb

Det nødstedte krydstogtskib skal slæbes 80 kilometer, før det når i land.

Det skriver den centrale redningstjeneste, HRS Sør-Norge, på Twitter:

- Viking Sky er nu under slæb mod land. En tovbåd foran og en bagved. Farten er cirka syv knob. Lige over 60 km til mere rolige farvande og 80 km til Moldefjorden. Midlertidig pause i evakueringen i forbindelse med slæbningens opstart, men det vurderes løbende, skriver redningscentralen.

Syv knob svarer til knap 13 kilometer i timen.

Krydstogtskibet Viking Sky slog lørdag eftermiddag alarm til politiet i Møre og Romsdal med besked om, at skibet havde fået motorproblemer omkring Hustadvika.

'Viking Sky' var lørdag blot 100 meter fra at støde på grund, da det var på vej op fra Tromsø til Stavanger.

I alt 1.373 personer var om bord på skibet, da det pludselig blev ramt af motorproblemer. 915 personer af dem var passagerer.

'Noget af det værste'

Redningsaktionen bliver rost af bestyrelsesformanden for Viking Ocean Cruises, som er selskabet bag det nødstedte krydstogtskib.

- I dag er noget af det værste, jeg har været med til, men nu ser det ud som om, det går godt til slut, og vi har været heldige, det må vi tage med os. Vi gør det så godt, vi kan, og jeg er stolt af vores besætning, siger bestyrelsesformand Torstein Hagen til den norske avis VG.

Da skibet var tættest på land, var det kun 100 meter fra at støde på. (Foto: NTB Scanpix)

Finsk kaptajn

Kaptajnen på krydstogtskibet er finsk og har stor erfaring med at sejle de store passagerskibe, skriver NRK, som også oplyser, at en del af mandskabet er norsk.

Passagererne på skibet er alle engelsktalende, og mange er ældre. Passagerernes alder er med til at vanskeliggøre redningsprocessen.

- Det er klart, at det er en udfordring i sådan en situation, at det er godt voksne personer, sagde Beredskabschef i Fræna kommune, Jan Morten Dale, på et pressemøde tidligere i dag.

Han oplyste på samme møde, at passagererne har fået både mad og drikke, mens de opholdt sig på skibet.

'Viking Sky' har sejlet krydstogter gennem alt fra Nordsøen til det Caribiske Hav for Viking Cruises siden juni 2017.

Et kæmpestort luksusskib:

  • Viking Sky blev konstrueret mellem 2012 til 2016 af det italienske værft Fincantieri. Værftet byggede også Costa Concordia-skibet, der forliste ved øen Giglio i januar 2012.

  • Viking Sky er 227 meter langt, 28,8 meter bredt og har 14 dæk.

  • Viking Sky har ifølge Viking Cruises en kapacitet på 930 passagerer.

  • Ud over 465 kabiner huser skibet butikker, to restauranter, to biografsale, et teater og en spa. I sidstnævnte er der blandt andet et rum fyldt med sne til afkøling efter en saunatur.

  • Skibet har desuden historiske og kulturelle undervisere ansat, som giver foredrag og madlavningskurser baseret på krydstogtets destinationer.

  • Efter planen skal det lægge an i Fredericias havn den 1. april.Kilder: Ritzau, Ship-technology.com, VisitLillebælt, Viking Cruises og Fincantieri.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk