5 ændringer i verden og USA under Obama

Præsident Barack Obama tager i dag afsked. Her kan du finde de største ændringer under hans præsidentperiode.

Otte år med Obama er forbi og regnskabet bliver gjort op. Her har Obama ændret USA og verden. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)

I dag siger USA’s præsident Barack Obama farvel med en tale i sin hjemby Chicago. Og både USA og verden har ændret sig, siden Obama vandt valget den 4. november 2008 med håb i fokus og med sloganet ”Yes we can”. Her er de største ændringer:

1. Obamacare

Obamas største indenrigspolitiske bedrift: 22 millioner amerikanerne har fået sygesikring.

Obamacare, med det officielle navn The Affordable Care Act, tvang i 2012 alle amerikanere til at få en sygesikring, enten betalt af jobbet eller af egen lomme.

Til gengæld skulle det være billigere end før. Især ældre og fattige manglede sygesikring, fordi det var for dyrt. Og amerikanere risikerede at gå bankerot på grund af en kræftdiagnose, fordi de selv måtte betale for en behandling til flere hundrede tusinder dollar.

Men i år er priserne på sundhedsforsikringer steget med 25 procent i gennemsnit – og i flere stater langt mere. Desuden er medicinpriserne tårnhøje, og forsikringsselskaber kan lade forbrugerne betale for en stor del af deres omkostninger.

(Den kommende præsident Donald Trump lovede i sin valgkamp at afskaffe Obamacare.)

2. Arbejdsløshed

Obama har skabt 11 millioner job.

Under Obama er arbejdsløsheden faldet til omkring 4,6 procent – den laveste ledighed i et årti.

Men de millioner af jobs, der er kommet til under Obama er især gået til unge nyuddannede.

Hvide mænd fra lavere sociale klasser mangler i stor stil arbejde – for en stor del af de arbejdspladser, der er skabt, er i serviceindustrien og i sundhedssektoren.

Jobs i produktionen forsvinder til udlandet eller overtages af robotter.

3. Udenrigspolitik

Obama har (næsten) afsluttet to krige – han trak i 2011 (næsten alle) amerikanske soldater ud af Irak og i 2014 fra Afghanistan.

Han har indgået en aftale om nedrustning af Irans atomprogram, så lande verden over kunne droppe økonomiske sanktioner mod den islamiske republik og åbne op for handel.

Og så har Obama skruet op for retorikken overfor ærkefjenden Rusland – især siden russernes annektering af den ukrainske halvø Krim. USA har indført økonomiske sanktioner og senest udvist 35 russiske diplomater.

Obama har desuden:

  • åbnet op for diplomatiske forbindelser til Cuba.

  • dræbt verdens engang mest eftersøgte mand, Osama Bin Laden, der var hjernen bag angrebene i USA den 11. september 2001.

  • talt om at lukke USA’s omstridte fængsel for terrorister i Guantanamo-bugten – uden at lykkes.

4. Klima og miljø

USA har som leder for verdens næststørste udleder af drivhusgasser under Obama ratificeret den globale klimaaftale, Paris-aftalen – og fået verdens største udleder Kina med.

Derudover har Obama gjort en indsats for at forbyde olie- og gasboringer i en lang række af USA’s områder i det Arktiske hav og i Atlanterhavet.

Og han har som præsident beskyttet over 265 millioner hektarer land og vand, blandt andet verdens største havreservat ud for Hawaii.

5. Økonomien

Obama har sikret banker mod en ny finanskrise – med regulering af hele den finansielle sektor. Blandt andet muligheden for at bryde bankerne op, hvis de bliver så store, at de risikerer at trække hele systemet med ned, hvis de går konkurs.

Og han har ifølge en række analytikere reddet USA’s bilindustri ved at omstrukturere automobilselskaberne General Motors og Chrysler – deres lurende bankerot truede nemlig med at ruinere store dele af resten af den amerikanske automobilbranche.