50 mennesker fundet døde i båd ud for Libyens kyst

Et halvt hundrede migranter på vej mod Italien er fundet omkommet i lastrummet på en båd ud for Libyen.

Tusindvis af flygtninge og migranter sætter liv og førlighed på spild, når de forsøger at krydse Middelhavet i ofte overfyldte både. (Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS © Scanpix)

Mandskabet om bord på det svenske kystvagtfartøj Poseidon gjorde et uhyggeligt fund, da de onsdag reagerede på et nødopkald fra en båd ud for Libyens kyst.

Om bord på den nødstedte båd fandt de omkring 50 mennesker, der lå døde i bådens lastrum, oplyser den italienske kystvagt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det præcise antal dødsofre er endnu ikke helt klart. Den svenske kystvagt siger til nyhedsbureauet AFP, at der er fundet omkring 40 omkomne på båden.

- Ligene er nu ved at blive bjærget over på Poseidon, siger Matthias Lindholm, der er talsmand for den svenske kystvagt.

Det er heller ikke klart, hvad der er årsag til de mange menneskers død, men tidligere har der været eksempler på, at flygtninge og migranter er blevet kvalt af dampe eller udstødningsgasser under dæk.

430 er reddet

430 andre er reddet fra den nødstedte båd, siger kystvagten.

En talskvinde for kystvagten siger, at det svenske skib Poseidon er sendt til stedet for at hjælpe med at redde de 430 overlevende fra båden, som efter planen skulle bringe migranterne til Italien.

Poseidon var i forvejen i området og havde reddet 130 flygtninge fra en gummibåd umiddelbart inden.

Det svenske skib er sendt til Middelhavet som et bidrag til EU's grænseagentur, Frontex, der patruljerer i Middelhavet.

En hel række redningsoperationer i dag

Alene onsdag er der foreløbig kommet 10 nødopkald fra personer på både, der befinder sig inden for 50 kilometer fra Libyens kyst.

Fem redningsoperationer er afsluttet, mens fem andre fortsat er i gang.

I år er der foreløbig kommet mere end 110.000 flygtninge og migranter til Italien. En stor del af dem er syrere, der flygter fra krigen i deres hjemland.

Tidligere på måneden blev 49 migranter fundet døde under dækket på et faldefærdigt fartøj, der var på vej fra Libyen til det sydlige Europa.

De menes at være døde af kvælning efter at have indåndet enten udstødningsgasser fra motoren eller dampe fra bådens brændstof. Otte mænd blev anholdt efter denne hændelse, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

/ritzau/Reuters