50 procent flere børn dræbt i Syrien i 2017

Der er intet helle - ikke engang på skoler eller hospitaler -for de civile, der lever i de krigsramte områder i Syrien, lyder det fra Unicef.

(Foto: © Bassam Khabieh, Scanpix)

Der er ingen afslutning i sigte på konflikten i Syrien. Det går hårdt udover landets børn – i 2017 blev 50 procent flere børn dræbt som følge af krigen end året før.

Ifølge Unicef, FN's børneorganisation, har 910 børn mistet livet og 361 er blevet såret.

Men det er kun de tilfælde, som FN har kunnet verificere – antallet er sandsynligvis langt højere, fortæller kommunikationschef i Unicef Danmark Line Grove Hermannsen.

- Det har været syv forfærdelige år, og det bliver værre. De seneste tal viser, at 2017 var værre end 2016, og vi kan også se, sådan som det ser ud nu, at 2018 bliver værre end 2017.

- Så i stedet for at se frem og tro på, at det her var året, hvor der var fremgang for Syriens børn, så er det faktisk det modsatte.

Alene i de første to måneder af 2018 er der ifølge FN's oplysninger blevet dræbt og såret 1.000 børn.

Intet sted er sikkert

Grunden til, at flere og flere børn bliver dræbt og såret i det krigsramte land, er blandt andet, at skoler og hospitaler burde være sikre steder – men ikke er det, fortæller Line Grove Hermannsen.

- Vi har opgørelser over, hvor mange skoler og hospitaler, der blev bombet og udsat angreb, og det er helt oppe på 175 angreb, der var i 2017.

- Det er en stor del af det. Og så er der selvfølgelig de byer, der er under belejring, hvor man ikke kan komme ud, og hvor der bliver skudt, uanset om der er civile og børn, der bliver fanget mellem de stridende parter, siger hun.

Såret på krop og sjæl

Ahmed skubber sin seksårige datter, Safa, i skole i Za'atari-flygtningelejren i Jordan, 2013. (© Unicef)

Endnu værre er det for de syriske børn, der har overlevet et angreb, og som siden skal leve med et handicap.

- Hvis du forestiller dig, at du faktisk overlever og er så heldig, at der er et fungerende hospital, der kan hjælpe dig, så har vi med nogle børn at gøre, der er traumatiserede på både sjæl og krop, og som har brug for særlig støtte, siger Line Grove Hermannsen.

- Virkelig mange af Syriens hospitaler er ødelagte, hele sundhedsystemet er i stykker, så noget så basalt som at få en krykke eller en kørestol, hvis du er blevet ramt af en mine og har mistet en fod, den støtte kan de ikke få.

I løbet af 2017 så man samtidig en stigning i mængden af børnearbejde, barnebrude og rekruttering af børn til militære aktiviteter.

Tre gange så mange børn blev rekrutteret som børnesoldater i 2017 sammenlignet med 2015.

I denne uge er det syv år siden, at konflikten i Syrien begyndte.